Meglepő: Momentum a közmédiában

Szerdán Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és megválasztott képviselője a közmédia vendége volt. Egy normálisan működő demokráciában ez nem lenne hír, de sajnos ma Magyarországon ez egy különleges alkalomnak számít.

Legutóbb ugyanis három évvel ezelőtt, az Európai Parlamenti választások előtt kaptunk meghívást és megjelenési lehetőséget a közmédiától, akkor is mindössze 5 percben. Azóta sem az M1, sem a Kossuth rádió, sem a közmédia bármelyik másik csatornája nem küldött hivatalos felkérést egy beszélgetésre sem a Momentum politikusai részére.

Hajnal Miklós az M1 műsorában amellett, hogy a fentiekre rávilágított, kiemelte, hogy a közmédia elfogultságát már a kormánypárti Bencsik Gábor is nehezményezi. Az M1 műsorvezetője próbálta védeni a mundér becsületét, miszerint a híradóban mindig mindenről beszámolnak, Hajnal Miklós erre reagálva azonban, Hajnal kihangsúlyozta, hogy "olyan dolgokat adnak sokszor a szánkba, amiket mi nem mondunk"

„Azért is jöttem be ma ide, hogy rávilágítsak, hogy az ellenzéki képviselők eszköztára mennyire korlátozott. Régen a parlamenti képviselőknek sokkal erősebb jogköreik voltak és sokkal jobban tudtak élni azzal a lehetőséggel, hogy ellenőrizzék a kormányt, a hatalmat. És ennek például az is része, hogy a közmédiában milyen gyakran beszélhetnek, vagy hogy milyen jogosítványokkal rendelkeznek. Azt gondolom, hogy vannak olyan feltételek, amelyekben változnia kell a politikának, hogy értelmezhető demokráciáról beszélhetünk." – fejtette ki Hajnal, milyen nehézségekkel kell megküzdenie az ellenzéknek a fideszes 2/3 alatt.

Arra a kérdésre, hogy ki az illetékes abban, kivel lehet arról tárgyalni, hogy az ellenzék véleményei, gondolatai is gyakrabban megjelenhessenek a közmédiában, a műsorvezető nem tudott felelni, azt tudta felajánlani, hogy aki szeretne ezen változtatni, az keresse az MTVA sajtó osztályát és velük tárgyaljon. „Ez nem szomorú önmagában, hogy erről tárgyalni kell?" - tette fel a költői kérdést ezek után Hajnal.

A választási rendszer témájának, valamint az egész beszélgetésnek a zárásaként Hajnal Miklós még a további kérdéseket tette fel:

„Milyen választási rendszer az, amit egyetlen párt alkot meg a saját rendszerére. Milyen közmédia az, melynek vezetőjét egyetlen párt nevezi ki? Hogyan lehet egy ilyen eset után azt mondani, hogy itt a demokratikus minimumok teljesülnek?"

A Momentum szerint annak érdekében, hogy az ellenzék valóban betölthesse a hatalmat ellenőrző funkcióját a következő demokratikus garanciáknak kellene teljesülniük:

Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz-KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;

A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön;

Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéshez szükséges jogosítványait állítsa helyre az Országgyűlés;

Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását;

Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.