2024. március 29. - Auguszta

A magyar dezinformációs kampány ellen lép fel Cseh Katalin

Cseh Katalin az Európai Uniótól kér segítséget a kormány propaganda gépezete ellen. A EP képviselő szerint az állami dezinformáció nemcsak Oroszországot, de hazánkat is érinti, ami ellen fel kell lépni.
2022. március 10. csütörtök 14:52 - HírExtra

Egyszerre elkeserítő és felháborító, hogy miután az Európai Unió keményen fellépett az orosz állami propaganda ellen, mára ezeknek az álhíreknek az utolsó uniós szócsöve a Fideszt évek óta kiszolgáló, idén 130 milliárd forint közpénzből működő magyar közmédia és a kormányhű sajtó maradt.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője ezért levélben fordult az Európai Bizottság égisze alatt működő Külügyi Szolgálat úgynevezett Keleti Stratégiai Kommunikációs Akciócsoportjához (East StratCom Task Force, ESCTF) – ahhoz az egységhez, amelyik az orosz és kínai dezinformáció ellen küzd.

Cseh Katalin levelében hosszan sorolja azokat a példákat, amikkel a magyar tévénézők és újságolvasók találkozott, és amik egyértelműen a putyini propaganda részei, illetve az alábbi kérdésekkel fordult az ESCTF-hez:
 

- az Akciócsoport szerint a részükre eljuttatott példák fényében megállapítható-e, hogy a fideszes közmédia és a kormányhű sajtó közrejátszik az orosz dezinformáció terjesztésében,

- látnak-e hasonlóságot az EU-ból már kitiltott Russia Today és a Sputnik News propagandaüzenetei, valamint a közmédiában sugárzott üzenetek között, valamint

- mivel az Akciócsoport kapcsolatban van a kormányokkal, tervezik-e megvitatni a putyini dezinformáció terjesztéséből eredő esetleges kockázatokat a magyar kormánnyal.

„Amikor Kárpátalján és Lvivben jártam, rengeteg kárpátaljai magyarral és ukránnal beszéltem, akik rendre kiemelték, hogy nemcsak a hazájukba betörő orosz katonák ellen harcolnak, hanem a valótlanságokat terjesztő orosz állami propaganda ellen is. Ennek fényében még elkeserítőbb és még felháborítóbb, hogy a fideszes média miért az orosz narratívát erősíti” -– mondta Cseh Katalin.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását