2021. augusztus 5. - Krisztina
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tehetséges "pandafiúk"

Jobbak a térbeli tájékozódási képességeik a hím pandáknak, mint nőstény társaiknak. Egy nemzetközi kutatócsoport véleménye szerint ez a pandák szexuális viselkedésével van összefüggésben.
2011. január 29. szombat 13:42 - HírExtra
Hogy növeljék a partnerek megszerzésének esélyét, a poligám hím pandák párzási időszakban kiterjesztik vadászterületüket, ez pedig jobb térbeli tájékozódást igényel. A monogám kapcsolatban élő fajoknál erre a tulajdonságra nincs szükség - állapították meg a kutatók a Biology Letters című szaklapban bemutatott tanulmányukban.

A pandákhoz hasonló nemi különbségek figyelhetőek meg az embereknél is - ez megmutatkozik például a férfiak és a nők parkolási technikájának különbségében is.

A kutatók ezt a nemekre ható eltérő hormonális befolyásoknak tulajdonítják. A Bonnie Perdue és kollégái, a Csengtuban (Chengdu) lévő óriáspanda-kutató központ munkatársai a nyolc hím és kilenc nőstény pandával végzett vizsgálatokat követően megállapították, hogy a hímek lényegesen jobban tájékozódnak.

A kutatók ugyanazt a feladatot végeztették el a pandákkal közeli rokonságban lévő, ám velük ellentétben monogám kapcsolatokat kiépítő ázsiai vidrákkal is: üres és táplálékkal töltött tálak között kellett tájékozódniuk.

A vidrák esetében nem tapasztaltak a tájékozódást illetően nemi különbségeket. Ez alátámasztja azt az elméletet, miszerint elsősorban a poligám állatoknál befolyásolja a térbeli tájékozódást a vadászterület nagysága.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását