2021. augusztus 3. - Hermina

Csoda! Pandaikrek születtek!

Pandakölykök születtek Spanyolországban: ez az első alkalom, hogy Kínán kívül mesterséges megtermékenyítés révén jöttek világra iker pandabébik.
2010. szeptember 8. szerda 16:20 - HírExtra
A hírt szerdán jelentette be délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban lévő Csengtu (Chengdu) város pandakutató intézete.

Az ikerkölykök testsúlyáról és neméről egyelőre nem ismertek részletek. A szülés a csengtui óriáspanda-tenyésztő kutatóintézet munkatársainak irányításával zajlott, a kínai szakemberek folyamatos internetes videokapcsolat révén látták el instrukciókkal a madridi állatkert gondozóit.

A Hua Cujba névre hallgató anyaállatnak ez volt az első szülése. A hétéves nőstény neve "cuki ajkút" jelent. Az ikreket világra hozó pandákra jellemzően Hua csak az egyik kicsinyét vette magához, a másodikat magára hagyta, mivel egy kölyök gondozása is rengeteg energiát vesz igénybe.

A csengtui intézet két munkatársa a madridi állatkerttel együttműködve végez kutatásokat a pandák tenyésztésével kapcsolatban, és segédkezik majd mind az anyaállat, mind pedig a medvebocsok gondozásában. Hua és a tíz esztendős apaállat, Bing Hszing, 2007 óta él a spanyol főváros állatkertjében, amely tíz évre kapta kölcsön az állatokat.

A zoológusok korábban azt remélték, hogy az állatok lelki társak lesznek, ám a szexuális félénkségükről közismert óriások nem hazudtolták meg fajtájuk hírét, és soha nem közeledtek egymáshoz.

Mikor Hua áprilisban tüzelni kezdett, a szakemberek a mesterséges megtermékenyítés módszere mellett döntöttek. Az állat 135 napig volt vemhes. Augusztus 11-én egy Csengtuból származó másik pandának is ikerkölykei születtek a Japánban lévő Sirahama állatkertben.

Az atlantai állatkert pandája, a szintén Csengtuból származó Lun Lun is utóddal szolgálhat, várhatóan még az idén világra hoz egy medvebocsot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását