Tehetséges "pandafiúk"

Jobbak a térbeli tájékozódási képességeik a hím pandáknak, mint nőstény társaiknak. Egy nemzetközi kutatócsoport véleménye szerint ez a pandák szexuális viselkedésével van összefüggésben.

Hogy növeljék a partnerek megszerzésének esélyét, a poligám hím pandák párzási időszakban kiterjesztik vadászterületüket, ez pedig jobb térbeli tájékozódást igényel. A monogám kapcsolatban élő fajoknál erre a tulajdonságra nincs szükség - állapították meg a kutatók a Biology Letters című szaklapban bemutatott tanulmányukban.

A pandákhoz hasonló nemi különbségek figyelhetőek meg az embereknél is - ez megmutatkozik például a férfiak és a nők parkolási technikájának különbségében is.

A kutatók ezt a nemekre ható eltérő hormonális befolyásoknak tulajdonítják. A Bonnie Perdue és kollégái, a Csengtuban (Chengdu) lévő óriáspanda-kutató központ munkatársai a nyolc hím és kilenc nőstény pandával végzett vizsgálatokat követően megállapították, hogy a hímek lényegesen jobban tájékozódnak.

A kutatók ugyanazt a feladatot végeztették el a pandákkal közeli rokonságban lévő, ám velük ellentétben monogám kapcsolatokat kiépítő ázsiai vidrákkal is: üres és táplálékkal töltött tálak között kellett tájékozódniuk.

A vidrák esetében nem tapasztaltak a tájékozódást illetően nemi különbségeket. Ez alátámasztja azt az elméletet, miszerint elsősorban a poligám állatoknál befolyásolja a térbeli tájékozódást a vadászterület nagysága.
Forrás: MTI