2021. július 26. - Anna, Anikó

Fogságban születtek a pandakölykök

A világon először egy fogságban tenyésztett óriáspanda adott életet hím bocsának egy délnyugat-kínai, jobbára természetes életfeltételeket biztosító telepen.
2010. augusztus 4. szerda 22:07 - HírExtra
Kao Kao (Cao Cao), az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) segítség nélkül szülte meg kölykét kedden kora hajnalban egy kamerák által megfigyelt mezőn Hotaopingben (Hetaoping) a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban.

A 205 grammos bocs egészséges - mondta a bázis egyik gondozója.

A 20 ezer hektáros alapterületű telep gyakorlatilag természetes környezetet biztosít, ám számos kamerával követhető nyomon a pandák viselkedése.

Kao Kao egyike volt annak a négy vemhes pandának, amelyeket a Ja'an (Ya'an) parkból a hotaopingi rezervátumba vittek azért, hogy a félig vad környezetben adhassanak életet bocsuknak, így azokat később esetleg visszaengedhessék a természetbe. Ez része a Volongi Óriáspanda-védelmi és -kutató Központ programjának, amelynek célja, hogy a fogsában született állatokat fokozatosan visszatelepítsék a természetes élőhelyeikre.

A tervek szerint a most 4-5 éves anyaállatok és a most megszületett, illetve a közeljövőben világra jövő bocsok 3-4 évig élnek majd a hotaopingi telepen - mondta Tang Csun-hsziang (Tang Chunxiang), a kutatóközpont szakembere.

2008-ban Ja'anba költöztették át a vemhes Kao Kaót, mivel a május 14-i hatalmas földrengésben elpusztult korábbi lakhelye. Még abban az évben egy nőstény-hím ikerpárnak adott életet.
Szecsuan "baby-boomnak" örvendhet a pandák körében: az elmúlt két hét során 9 bocs született a tartományban.

A világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajából, óriáspandákból a hivatalos kínai statisztikák szerint mindössze 1590 él vadon, a többségük Szecsuan, Kanszu, illetve Senhszi (Shaanxi) tartományok hegyeiben. Fogságban több mint 290 található, többségük Kínában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását