2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A jóga csodálatos világa

Rohanó, stresszes életmódunkra a legjobb gyógyír a jóga. Ugyanis a hőn áhított harmóniát így érhetjük el legkönnyebben. A jóga bármilyen életkorban elkezdhető és segít a környezetünkkel és az önmagunkkal való együttélésben.
2011. január 23. vasárnap 17:23 - Kancsár Edina
A yoga – régi nevén – a keleti bölcselet egy formája, mely átmenetet képez a tudomány és a vallás között. A jóga Indiában a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében fejlődött ki, művelője a jógi. Célja, a szellemi és testi erők felébresztése.

Általa uralható a test, az elme, a vágyak és az érzelmek is. Javítja az egészséget, mentális megtisztulást és jó közérzetet hoz, illetve javítja az életminőséget. Számos változata ismert, először viszont csak a hatha jóga vált népszerűvé a huszadik században. Ma már szinte minden ága elérhető Európa-szerte, így aki érdeklődne e különleges „sport” iránt, keressen fel egy jógaközpontot.

A jóga szó jelentése

A jóga szó a szankszrit "judzs" szótőből származik, melynek jelentése: egyesít, összeköt, igába fog. Az egyéni lélek (átma) és az univerzális lélek (paramátma) egyesítésére utal, de vonatkozhat a test, a tudat és a lélek egyesítésére is.



A jóga eredete

Az első írott emlék egy Kr.e. negyedik században élt indiai bölcs, Patandzsáli (Patanjali) szútráiból maradt fenn. Úgy tartják, hogy az összes többi jógakönyv erre alapozódik. A jóga elméletének és céljainak részletes kifejtése megtalálható az Upanisadokban, melyek Kr.e. a nyolcadik és negyedik század között keletkeztek.

Az Upanisadokban az isteneket kiengesztelő ceremóniák dominálnak az új felfogással szemben, amely szerint: az erkölcsi kultúrán, a tudat kontrollálásán és edzésén keresztül az ember eggyé válhat a Legfelsőbb Lénnyel (amelyre Brahmanként vagy Mahatmanként hivatkoznak).

A guruk

A szanszkrit nyelvben a tanítókat, vagy mestereket guruknak nevezik. A guru a tudatlanság sötétségéből a tudás világosságába vezeti tanítványait (a siya-kat). A tanítvány feladja egóját, és mindent vállal, hogy célját elérje. A mester tökéletes uralommal rendelkezik teste, elméje és érzései felett is, hiszen ő már az isteni tudáshoz vezető út végéhez ért, ezért is képes tudását másoknak átadni.

Kétféle mester van: az egyik hosszú és kemény gyakorlás után éri el a tökéletességet, a másik születésétől kezdve mester. Azokat a mestereket akik gyakorlás révén érték el a tökéletességet, jóginak nevezik, a született mestereket pedig maha-yogsiddha-ként emlegetik. Minden mester Istent fogadja el az erők és tudás forrásának.



A jóga változatai

Több száz éven keresztül hindu, tibeti és kínai szerzetesek és mesterek őrizték ezt az ősi tudományt, melynek mára számos iskolája alakult ki. A jóga fő fajtái a következők:

Ashtanga jóga

A gyakorlat nyolc ágból áll: Nijáma (a lelki élet szabályai), Jáma (erkölcsi szabályok), Pránajáma (légzőgyakorlatok), Ászana (pozitúrák), Pratjahára (az érzékek uralása), Dhárana (koncentráció), Szamadhi (önmegvalósítás), Djána (meditáció). Amerikában, leginkább a hollywoodi hírességek körében terjedt el.

Hatha jóga

E jóga alapjául a kínai yin-yang filozófia szolgál, mely az egymással ellentétben álló, mégis egymást kiegészítő energiákat jelenti. A gyakorlatokban az egyensúlyra való törekedés a lényeg. Ha a test egyes pozíciók által eléri a kívánt egyensúlyi helyzetet, mind fizikai, mind szellemi értelemben, az energiaáramlás szabad utat nyer és a pozitív életerő új élettel tölti meg a lelket.

Bhakti jóga

A jógának ez a fajtája az érzelmek és érzések tudatos vezetésének, irányításának útján alapszik, sokan a szeretet jógájának tartják. Többféle ágazata van, az alapján lehet megkülönböztetni, hogy követői melyik istent hiszik.



Karma jóga

A jócselekedetek és az önzetlen jótétemények jógája. Tulajdonképpen bárki részese lehet, ha viszonzást nem váró segítséget nyújt egy rászorulónak. Szinte bármelyik tettünk, melyben segítő kezet nyújtunk, alkalmas a karma jóga gyakorlására.

Gjána jóga

A "gjána" szó, tudást jelent. A jóga legnehezebb fajtája, hiszen általa a bölcsesség és a tudás ösvényét kell meglelnünk. Ez a jóga a gyakorlati tudást elméleti bölcsességgé alakítja meditáció és felfedezések útján. Szükséges hozzá az önzetlenség, hit és megfelelő fizikai és szellemi teljesítőképesség.

Rája jóga

Ez a legmagasabb fokú jóga, mely szintén a nyolcas egységre épül, ám jóval átfogóbb rendszer, mely az emberi viselkedéssel, a személyiség fejlődésével és finomításával is foglalkozik. Célja a megvilágosodás (ragyogás) állapotának elérése, meditációs technikák segítségével.

Krijá jóga

E jóga eredete az ősi időkre nyúlik vissza, módszer az idők folyamán rengeteget fejlődött, így mára már hetven mozdulatból áll. Célja, hogy a gyakorlati feladatok során, a tudati aktivitással elérhessük valamennyi bennünk rejlő képességet és lehetőséget.

A felsoroltakon kívül a jógának még számos fajtája, irányzata és iskolája létezik még, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb stílust.

A jóga misztikus eredete
A jóga eredetét a mítikus korokig vezetik vissza. A mítoszok szerint Síva, a jóga ura, 8 400 000 testhelyzetet gyakorolt végig, s közülük 84 ászanát tartott alkalmasnak az emberi tudat és a test fejlesztésére. A jóga technikáira és a testhelyzetekre, kedvesét Parvatit is tanítani kezdte, s gyakorlásuk közben egy kis hal elleste tőlük a titkos tudást. Mikor a mindent látó Síva megérezte a leskelődő halat féktelen haragra gerjedt, és üldözőbe vette a menekülőt.

Macjéndra, a hal azonban fürgeségének köszönhetően olyan gyorsasággal szelte az óceán habjait, hogy Síva nem érte utol, s mikor a partokhoz ért, a jóga bölcsessége által emberré változva emelkedett ki a vízből. Mindezt látták a szárazföldön szemlélődő, tevékenykedő emberek és megkérték Macjéndrát, adja át nekik tudását. Így történt, hogy a jóga áldása és bölcsessége az emberek számára tanulhatóvá, tapasztalhatóvá vált, legalábbis így tartja a legenda…/antarmanua.hu/

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását