A jóga csodálatos világa

Rohanó, stresszes életmódunkra a legjobb gyógyír a jóga. Ugyanis a hőn áhított harmóniát így érhetjük el legkönnyebben. A jóga bármilyen életkorban elkezdhető és segít a környezetünkkel és az önmagunkkal való együttélésben.

A yoga – régi nevén – a keleti bölcselet egy formája, mely átmenetet képez a tudomány és a vallás között. A jóga Indiában a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében fejlődött ki, művelője a jógi. Célja, a szellemi és testi erők felébresztése.

Általa uralható a test, az elme, a vágyak és az érzelmek is. Javítja az egészséget, mentális megtisztulást és jó közérzetet hoz, illetve javítja az életminőséget. Számos változata ismert, először viszont csak a hatha jóga vált népszerűvé a huszadik században. Ma már szinte minden ága elérhető Európa-szerte, így aki érdeklődne e különleges „sport” iránt, keressen fel egy jógaközpontot.

A jóga szó jelentése

A jóga szó a szankszrit "judzs" szótőből származik, melynek jelentése: egyesít, összeköt, igába fog. Az egyéni lélek (átma) és az univerzális lélek (paramátma) egyesítésére utal, de vonatkozhat a test, a tudat és a lélek egyesítésére is.A jóga eredete

Az első írott emlék egy Kr.e. negyedik században élt indiai bölcs, Patandzsáli (Patanjali) szútráiból maradt fenn. Úgy tartják, hogy az összes többi jógakönyv erre alapozódik. A jóga elméletének és céljainak részletes kifejtése megtalálható az Upanisadokban, melyek Kr.e. a nyolcadik és negyedik század között keletkeztek.

Az Upanisadokban az isteneket kiengesztelő ceremóniák dominálnak az új felfogással szemben, amely szerint: az erkölcsi kultúrán, a tudat kontrollálásán és edzésén keresztül az ember eggyé válhat a Legfelsőbb Lénnyel (amelyre Brahmanként vagy Mahatmanként hivatkoznak).

A guruk

A szanszkrit nyelvben a tanítókat, vagy mestereket guruknak nevezik. A guru a tudatlanság sötétségéből a tudás világosságába vezeti tanítványait (a siya-kat). A tanítvány feladja egóját, és mindent vállal, hogy célját elérje. A mester tökéletes uralommal rendelkezik teste, elméje és érzései felett is, hiszen ő már az isteni tudáshoz vezető út végéhez ért, ezért is képes tudását másoknak átadni.

Kétféle mester van: az egyik hosszú és kemény gyakorlás után éri el a tökéletességet, a másik születésétől kezdve mester. Azokat a mestereket akik gyakorlás révén érték el a tökéletességet, jóginak nevezik, a született mestereket pedig maha-yogsiddha-ként emlegetik. Minden mester Istent fogadja el az erők és tudás forrásának.A jóga változatai

Több száz éven keresztül hindu, tibeti és kínai szerzetesek és mesterek őrizték ezt az ősi tudományt, melynek mára számos iskolája alakult ki. A jóga fő fajtái a következők:

Ashtanga jóga

A gyakorlat nyolc ágból áll: Nijáma (a lelki élet szabályai), Jáma (erkölcsi szabályok), Pránajáma (légzőgyakorlatok), Ászana (pozitúrák), Pratjahára (az érzékek uralása), Dhárana (koncentráció), Szamadhi (önmegvalósítás), Djána (meditáció). Amerikában, leginkább a hollywoodi hírességek körében terjedt el.

Hatha jóga

E jóga alapjául a kínai yin-yang filozófia szolgál, mely az egymással ellentétben álló, mégis egymást kiegészítő energiákat jelenti. A gyakorlatokban az egyensúlyra való törekedés a lényeg. Ha a test egyes pozíciók által eléri a kívánt egyensúlyi helyzetet, mind fizikai, mind szellemi értelemben, az energiaáramlás szabad utat nyer és a pozitív életerő új élettel tölti meg a lelket.

Bhakti jóga

A jógának ez a fajtája az érzelmek és érzések tudatos vezetésének, irányításának útján alapszik, sokan a szeretet jógájának tartják. Többféle ágazata van, az alapján lehet megkülönböztetni, hogy követői melyik istent hiszik.Karma jóga

A jócselekedetek és az önzetlen jótétemények jógája. Tulajdonképpen bárki részese lehet, ha viszonzást nem váró segítséget nyújt egy rászorulónak. Szinte bármelyik tettünk, melyben segítő kezet nyújtunk, alkalmas a karma jóga gyakorlására.

Gjána jóga

A "gjána" szó, tudást jelent. A jóga legnehezebb fajtája, hiszen általa a bölcsesség és a tudás ösvényét kell meglelnünk. Ez a jóga a gyakorlati tudást elméleti bölcsességgé alakítja meditáció és felfedezések útján. Szükséges hozzá az önzetlenség, hit és megfelelő fizikai és szellemi teljesítőképesség.

Rája jóga

Ez a legmagasabb fokú jóga, mely szintén a nyolcas egységre épül, ám jóval átfogóbb rendszer, mely az emberi viselkedéssel, a személyiség fejlődésével és finomításával is foglalkozik. Célja a megvilágosodás (ragyogás) állapotának elérése, meditációs technikák segítségével.

Krijá jóga

E jóga eredete az ősi időkre nyúlik vissza, módszer az idők folyamán rengeteget fejlődött, így mára már hetven mozdulatból áll. Célja, hogy a gyakorlati feladatok során, a tudati aktivitással elérhessük valamennyi bennünk rejlő képességet és lehetőséget.

A felsoroltakon kívül a jógának még számos fajtája, irányzata és iskolája létezik még, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb stílust.

A jóga misztikus eredete
A jóga eredetét a mítikus korokig vezetik vissza. A mítoszok szerint Síva, a jóga ura, 8 400 000 testhelyzetet gyakorolt végig, s közülük 84 ászanát tartott alkalmasnak az emberi tudat és a test fejlesztésére. A jóga technikáira és a testhelyzetekre, kedvesét Parvatit is tanítani kezdte, s gyakorlásuk közben egy kis hal elleste tőlük a titkos tudást. Mikor a mindent látó Síva megérezte a leskelődő halat féktelen haragra gerjedt, és üldözőbe vette a menekülőt.

Macjéndra, a hal azonban fürgeségének köszönhetően olyan gyorsasággal szelte az óceán habjait, hogy Síva nem érte utol, s mikor a partokhoz ért, a jóga bölcsessége által emberré változva emelkedett ki a vízből. Mindezt látták a szárazföldön szemlélődő, tevékenykedő emberek és megkérték Macjéndrát, adja át nekik tudását. Így történt, hogy a jóga áldása és bölcsessége az emberek számára tanulhatóvá, tapasztalhatóvá vált, legalábbis így tartja a legenda…/antarmanua.hu/