2024. május 14. - Bonifác
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

27,4 milliárd az OTP profitja

Az OTP Banknak 2010 második negyedévében 27,4 milliárd forint volt az adózás utáni nyeresége, derül ki egy csütörtök hajnalban kiadott gyorsjelentésből.
2010. augusztus 12. csütörtök 17:12 - Telkes Árpád
Magas profit?

A Bankcsoport az első félévben összesen 69,75 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami 35 illetve 17 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, és kevesebb az elemzői várakozásoknál is.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a csoport működési eredménye a második negyedévben 43 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a féléves pedig 18 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, 150 milliárd, illetve 259 milliárd forint volt.

A csoport mérlegfőösszege a második negyedév végén 7 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban, az ügyfélhitelek állománya 8 százalékkal bővült, vagyis 7.573 milliárd forintot tett ki. A betétek értéke 5.981 milliárd forintra nőtt, ami 13 százalékos emelkedés egy év alatt.

Az adózott eredményt főként a rekordösszegű céltartalékképzés rontotta, amelynek féléves értéke 49 százalékkal nőtt, és elérte a 151 milliárd forintot. A 90 napon túli késedelmes portfolió fedezettségi szintje 74 százalék, arányuk a teljes portfolióban 10,7 százalékról 12,4 százalékra emelkedett egy év alatt.

A számok gyakorlatilag bebizonyítják, hogy mennyire tartalékol az OTP. Úgy tűnik nem bízik a bank vezetése a közeljövőben javuló tendenciákban.

Veszteséges leányvállalatok

Goodwill
Jó hírnév, amely a számviteli törvény értelmében számszerűsíthető fogalom. A vállalat eszközeinek nettó értékének és a piaci értéknek a különbsége (ez főként vállalatfelvásárlásoknál fontos). A különbséget amortizációs költségként el lehet számolni. A negatív goodwill a piaci érték és a részesedés beszerzési értékének a különbsége, amely a vagyonmérlegben az Eszköz oldalon csökkentő tényezőként jelenik meg.
A gyorsjelentés kiemeli, hogy a csoport montenegrói bankjánál 15 milliárd forint értékű goodwill értékleírást kellett elkönyvelni, miután a gazdasági válság hatására a portfólió jelentősen romlott, s a bank veszteséggel zárta a fél évet.

A bank vezetése szerint a 2010-es eredmény szempontjából a legnagyobb bizonytalanságot a kockázati költségek alakulása jelenti. A bankadó, amelynek az OTP-re számított negatív eredményhatása 2010-ben 29 milliárd forint, a második és harmadik negyedévben jelentkezik majd a csoport teljesítményében.

A csoport összes bevétele a negyedévben 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit csaknem 238 milliárd forintot tett ki, a fél évben 430 milliárd forint volt, ami 10 százalékos bővülés. Eközben a működési költségek 171,4 milliárd forintot tettek ki, amennyit egy évvel korábban is. A bank vezetése szerint ez jelentős eredmény, hiszen több országban is 5 százalék feletti inflációs környezetben működnek a csoporttagok, ezt főként a fiókhálózat 2009-ben megkezdett racionalizálása és a létszámcsökkentés ellensúlyozta.

Csökkenő kiadások

Az OTP Magyarországon megismételte az egy évvel korábbi féléves adózott eredményét, bevételei 12 százalékkal, működési kiadásai 2 százalékkal csökkentek. Ugyanakkor a gyengülő forintárfolyam miatt júniusban jelentős, 51 milliárd forint céltatrtalékképzésre kényszerült a bank. Kedvező jelenség a pénzintézet életében az élénkülő jelzáloghitelezés, a második negyedévben az OTP visszaszerezte piacvezető pozícióját e téren - 28 százalékos részesedést ért el.

A külföldi érdekeltségek közül a legjobban az orosz bank teljesített, amelynél töretlen az áruhitelezés bővülése - féléves adózott eredménye 4,8 milliárd forintot tett ki szemben az egy évvel ezelőtti, alig valamivel több mit 200 millió forinttal. Stabilizálódó az ukrán leánybank teljesítménye is, a tavaly első félévi 10 milliárd forintos veszteség után az idén már 1,1 milliárd forintos nyereséget tudott felmutatni.

A bulgáriai leánybank 9,2 milliárd forintos adózott profitja ugyan 23 százalékkal elmarad a bázistól, de ez részben a forint árfolyammozgásának és a kockázati költségek növekedésének következménye.

Veszteséges volt ugyanakkor az OTP romániai, szerbiai, szlovákiai és montenegrói leánybankja is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását