2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Meztelenül a vadonban

A "dzsungel lányaként" ismertté vált fiatal kambodzsai nő az eddigi pszichológiai segítségnyújtás ellenére még mindig beilleszkedési zavarokkal küzd. A lányt 2006 januárjában favágók fogták el a Kambodzsa északkeleti részén található ratanakiri dzsungelbe
2008. november 15. szombat 12:40 - Hírextra
Majdnem két évtizeden át egyedül élt ott, miután kilencéves korában, bivalylegeltetés közben elveszett. A fiatal nőt a karján lévő forradás alapján azonosították a szülei. A sajtó által "a dzsungel lányának" elnevezett nő első látásra normálisnak, talán kissé zárkózottnak tűnik, ha valaki benéz szerény házuk udvarára.

Kezdetben nem tűrte magán a ruhát, pánikba esett, amikor meleg víz érte a testét, és semmilyen szóra nem reagált. Később megnyugodott, de naphosszat kifejezéstelen arccal bámul a világba.
A csuklóin lévő mély bevágások alapján nem lehet kizárni, hogy hosszan ki volt kötve valahová, ezen a vidéken ugyanis megkötözik az elmebetegeket.

Lehetséges, hogy talán rabszolgaként tartották valahol, de mindenképpen nehéz elképzelni, hogyan élt meg a vadonban majd húsz évig. A rendszeres étkezésnek köszönhetően súlyban gyarapodott, amióta megtalálták. Kevés maradt abból az elvadult fiatal lényből, aki előkerülésekor ennivalónak rovarokat keresett a földön kapirgálva, és aki menekült, ha meglátott valakit.

A Pszichológusok Határok Nélkül szervezet néhány szakembere foglalkozik vele folyamatosan, hogy segítsék visszailleszkedését a társadalomba. "Szociális készségeket fogunk neki tanítani, hogy alkalmazkodni tudjon a környezetéhez, amelyben él" - magyarázta Héctor Rifá pszichológus, az Oviedói Egyetem tanára.

A vizsgálat során Rifá játékos szituációkat teremtett, tükröt tartott a lány elé, s az rámosolygott. Ez nagyon biztató jel, s a nő újabban kevésbé elutasító a környezetében lévő emberekkel szemben is.
"A hangok és a kezdetleges kommunikáció önmagukban még nem nagy dolgok, de azt jelentik, hogy a lány képes az emberi beszédre" - vélekedik a spanyol szakember. Hozzáfűzi azonban, hogy "tanítványa" egyelőre semmilyen nyelven nem beszél, és nem érti azt a kambodzsai nyelvjárást sem, amelyet szülei beszélnek.

A pszichológus szerint a fő feladat kiszabadítani a fiatal nőt abból a páncélból, amelyben a dzsungelben töltött időszak óta él. Ezt azonban nehezíti, hogy a lánynak - valószínűleg a malária vagy valamilyen más fertőzés következtében - hallási problémái vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását