2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Összeomolhat a kambodzsai szociális háló

Délkelet-Ázsia egyik legszegényebb országa, Kambodzsa jelentősen függ a civilszervezetektől, mivel gyakorlatilag ezek képezik az ország szociális hálóját. A nemzetközi pénzügyi válság azonban komolyan veszélyezteti ezeknek a segélyszervezeteknek a működés
2008. október 27. hétfő 07:46 - Hírextra
A Kambodzsában működő civil szervezetek jelentős mértékben járulnak hozzá a lakosság szociális és egészségügyi ellátásához. Anyagi forrásaik részben magánadományokból, részben különböző kormányok által folyósított összegekből származnak. Azonban a nemzetközi pénzügyi válság a források elapadásához vezethet. "2009-ben mintegy negyedmillió dollárra lesz szükségünk ahhoz, hogy a legfontosabb projektjeinket folytathassuk" - mondja Ou Virak, a Kambodzsai Emberi Jogok Központjának elnöke. "Ha az adakozó országok gazdasági nehézségekkel küzdenek, többször is meggondolják, fenntartsák-e az anyagi támogatást. Emiatt a jövő évi tevékenységünk kérdésessé válhat."

Hasonlóan vélekedik Eric Sidgwich, az Ázsiai Fejlesztési Bank vezető munkatársa. Szerinte a hatás csak jövőre fogja magát éreztetni, hiszen a kormányok ezévi büdzséje már biztosította a segélyezésre szánt összegeket. Ezzel szemben a magántőke azonnal tud reagálni, azaz a dotációkat csökkenteni, illetve a közvetlen beruházásokat visszafogni.

Csak kevés szervezet független az adományozóktól. Ilyen a Kambodzsai Dokumentációs Központ, amely a mintegy félmillió dolláros költségvetésének nagyrészét saját erőből finanszírozza. "200.000 dollár a New Yorkban működő beruházási alapunkból származik, 100.000 dollárt kiadványok és fotók eladásából tudunk biztosítani. Csak fennmaradó összeg származik adományokból" magyarázza a központ igazgatója, Youk Csang.

A kormány most azon töri a fejét, miként lobbizzon külföldön, hogy a nehéz időkben továbbra is folyosítsák a délkelet-ázsiai királyságban működő civil szervezeteknek az oly fontos adományokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását