2022. november 29. - Taksony
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A szívroham utáni depresszió kezelése megelőző jellegű

A szívroham után kialakuló depresszió kezelése nem csökkenti egy újabb roham kockázatát - állítják amerikai kutatók.Felmérések szerint a szívrohamot átélt betegek között háromszor gyakoribb a depresszió előfordulása, s ezeknél a pácienseknél magasabb az i
2008. november 12. szerda 22:00 - Hírextra
E vizsgálatok fényében az Amerikai Kardiológiai Társaság azt ajánlotta, hogy a szívgyógyászok rutinszerűen vizsgálják meg, nem lett-e depressziós páciensük.

Brett Thombs, a montreali McGill Egyetem docense kollégáival 17 vizsgálat adatait elemezte, s arra a következtetésre jutott, hogy az Amerikai Kardiológiai Társaság ajánlásai alapján elvégzett kikérdezés terhes lehet a betegek számára. Ugyanakkor kevés a bizonyíték arra nézve, hogy a depressziós szívbetegek tovább élnek vagy jobban boldogulnak, amennyiben idejekorán kiderítik, majd kezelik pszichés problémáikat.

A kanadai kutatók szerint a kikérdezés önmagában nem segít a betegeken, az antidepresszánsok pedig csupán kissé enyhítik a tüneteket. Arra nem találtak bizonyítékot, hogy a depresszió kezelésével megelőzhető a második szívroham.

"Nagyon vonzó az ötlet, hogy a kardiológusok egy gyors és effektív teszt segítségével jobbíthatnak betegük sorsán. A valóság azonban az, hogy a depresszió diagnosztizálása bonyolult feladat, amelyből nem származik gyakorlati haszon a páciensek számára" - hangsúlyozta Brett Thombs, aki vizsgálatairól az Amerikai Orvosi Társaság lapjában számolt be.

Sharonne Hayes, a rochesteri Mayo Klinika női kardiológiai részlegének vezetője szerint ugyanakkor az elemzés a kardiológusok kételkedését tükrözi, akik attól félnek, hogy nem elég képzettek a depressziós betegek feltérképezésére.

"Azzal érvelnek, hogy ha nincs hatékony gyógymód, akkor diagnosztizálni sem kell a depressziót" - vélekedett Hayes, aki ugyanakkor elismeri, hogy a bírálatoknak azért van némi alapja.
"Másrészt egy olyan felfogás, amely szerint még csak fel sem kell mérni a betegek pszichés állapotát, rossz üzenet a gyakorló orvosok számára" - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását