2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A rossz kedv okozója

A tél beköszöntével előfordul, hogy az ember lelkiállapota minden ok nélkül leromlik - majd azután tavasszal helyreáll a dolgok rendes menete. Európában a lakosság 15-25 százaléka mondja magáról, hogy érzékeny erre a "szezonális pszichológiai változásra"
2008. november 4. kedd 07:22 - Hírextra
A Science et Vie című francia tudományos havilap beszámolója szerint nincs egyetlen olyan biológiai mechanizmus sem, amely önmagában, egyes egyedül magyarázná ezeket a zavarokat. Ugyanakkor a kutatók és az orvosok szerint mindenképp központi szerepet játszik e folyamatnál a fény intenzitásának a csökkenése, mert ez elállítja belső óráinkat. A nappali fény ugyanis központi szerepet játszik a szervezet biológiai ritmusának szinkronizálásában, márpedig ez utóbbi vezényli a hormonkiválasztást.

E tekintetben a legismertebb a retina által észlelt fény hatása. Ez a jelenség ugyanis szabályozó szerepet játszik annak a hormonnak (melatonin) a kiválasztásakor, amely az ébrenlét és alvás váltakozását szabályozza. A retinára eső fény által kiváltott idegi jelzés az agy különböző zónáinak közvetítésével eljut a melatonint gyártó mirigyhez, s azonnal leállítja a hormon kiválasztását: ennek következtében nappal nagyon alacsony a szervezetben e hormon aránya, míg az éjszaka során folyamatosan növekszik, s hajnali 3-4 óra körül éri el a csúcspontot. Márpedig télen a "szezonális depressziótól" szenvedő személyeknél abnormálisan magas a nappali melatoninszint, s ez hosszabb távon befolyásolja hangulatukat, megzavarja alvásukat.

Ugyanakkor nagyjából 10 évvel ezelőtt felfedezték, hogy nemcsak a szem, hanem a bőr által észlelt fény is befolyással van a biológiai ritmusra - ami a francia lap szerint azt bizonyítja, hogy még van bőven kutatnivaló ezen a területen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. november 18. 06:23
MMR, Lendva ma, 06:10 – válasz erre
MMR, Lendva, MMR, Lendva MMR, Lendva MMR, Lendva
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását