2022. november 29. - Taksony

Mágnessel a depresszió ellen

Megkapta az alkalmazási engedélyt az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságától, az FDA-tól a depresszió kezelésére az első olyan mágneses impulzusokkal működő agystimuláló készülék, melyet a koponyacsonton kívülről használhatnak.
2008. október 21. kedd 11:21 - Hírextra
A transzkraniális mágneses stimulációnak (TMS) nevezett módszer kevesebb kockázatot hordoz, mint a sebészi úton az agyba ültetett elektródák vagy a végső eszközként alkalmazott sokkterápia. Azonban ezt a gyengédebb eljárást is csak azoknál használhatják az orvosok az FDA-engedély alapján, akiknél a gyógyszerek nem hatásosak. Hiába jelennek meg újabb és újabb gyógyszerek, a depressziós páciensek mintegy ötöde rezisztens a kezelésre. Náluk jelenthet hatalmas előrelépést az új kezelési irány, a NeuroStar terápia.

Az engedélyezési eljárás során a műszer használata kis mértékben eredményezett javulást a depressziós pácienseknél azokhoz képest, akiknél csak mímelték a kezelést. A módszerrel kezelt páciensek 24 százaléka számolt be javulásról, míg a hamis készülék használata után a tesztalanyok 12 százaléka érezte jobban magát. A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szakemberei 260 páciens állapotát követik a műszer hatékonysági fokának tisztázása érdekében, ennek eredménye a jövő év elejére várható.

A TMS módszerét kísérleti jelleggel már évek óta alkalmazzák a kutatók. A depresszió kezelése céljából a páciensek agyának prefrontális kérgéhez, a koponya bal oldalához illesztik a készüléket. A NeuroStar percenként háromezer mágneses impulzust bocsát ki, egy kezelés negyven percig tart, melyet legfeljebb hat héten át, heti ötször ismételnek meg.

A módszer kifejlesztői szerint a prefrontális kéregben található agysejtek ingerlése kis elektromos töltést vált ki, és az agy mélyebb területein is változást indít el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását