2024. február 24. - Mátyás

A Stroke Napja

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással és számos szórakoztató programmal várja az érdeklődőket szombaton a Magyar Stroke Társaság a Lurdy Házban, Budapesten.
2008. október 10. péntek 16:55 - Hírextra
A Stroke Napja nevű rendezvényen a szervezők az agyi érkatasztrófák gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.Évente 1,4 millió ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében, ugyanakkor a rokkantságok legnagyobb részéért is a stroke a felelős. Az Egészségügyi Világszervezet szerint 2020-ra a szívbetegségek és a szélütés lesznek világszerte a vezető okok, úgy a halálozás, mint a rokkantság területén.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű események száma évi 20 millió fölé fog emelkedni, ugyanakkor 2030-ra várhatóan több mint évi 24 millió ember fogja ezen betegségek következtében az életét veszíteni.

Magyarországon évente 18 ezren halnak meg szélütésben, a betegek negyede fiatalabb, mint 60 éves. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, amire a Stroke Társaság a szombati eseményen is szeretné felhívni a figyelmet.

A reggel 10-től délután 5 óráig tartó eseményen ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, zsírtömeg- és testtömegindex-mérés, valamint tanácsadás várja az érdeklődőket. Ezentúl lehetőség nyílik centrális vérnyomásmérésre, valamint a stroke-megelőzés szempontjából is fontos ultrahangvizsgálatra, a nyaki doppler elvégzésére is.

A rendezvényen mindenki kezébe veheti a saját egészségi állapotáról készült kockázatfelmérést. A szakemberek a mért értékek alapján mindenkinek tanácsot adnak ahhoz, hogyan és min változtasson, hogyha valamely eredménye nem lenne ideális.

A nagyszínpadon a neurológia szakértői beszélgetnek majd a magas vérnyomásról, az emelkedett vérkoleszterinről, a cukorbetegség, a dohányzás vagy az elhízás veszélyeiről, mint kockázati tényezőkről, valamint a megelőzés lehetőségeiről és magáról a rehabilitációról.

A szakmai előadások közben műsort ad a Goór Nagy Mária Színitanoda, valamint szórakoztató programok, sportbemutatók, nyereményjátékok teszik még érdekesebbé a rendezvényt.
A gyermekek játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód, táplálkozás alapismereteit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását