2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

"Nagy meglepetéssel" készül az al-Kaida

Több merényletre is készül az al-Kaida, amely így akarja befolyásolni a novemberi elnökválasztást - figyelmeztetnek amerikai terrorelhárítók az után, hogy az utóbbi időben két nagyobb támadást is elkövettek nyugati célpontok ellen.
2008. szeptember 23. kedd 09:07 - Hírextra
Az amerikai hadsereg és a hírszerzés még augusztusban, a demokrata és a republikánus konvenció közötti időben elfogott több üzenetet, amelyet az al-Kaida vezetői küldtek a nemzetközi terrorszervezet tagjainak. Ebben figyelmeztették a helyi sejteket, hogy készüljenek, mert hamarosan utasításokat kapnak.

Azt, hogy Oszama bin Laden "októberi meglepetésre" készül, alátámasztja az al-Kaida jemeni tagjaként működő Iszlám Dzsihád vezetője, aki az amerikai nagykövetség elleni múlt heti támadás után most már nyíltan is azzal fenyeget, hogy újabb merényleteket követnek majd el külföldiek és magas rangú kormányzati vezetők ellen, ha az amerikaiak és a britek nem hagyják el az országot.

Bin Laden valószínűleg az amerikai elnökválasztást szeretné befolyásolni a merényletekkel - ahogy ezt már korábban is tette más demokráciákban. 2004. március 11-én követte ez az al-Kaida a madridi vonatok elleni támadást - három nappal később az iraki háborút ellenző szocialista munkáspárt megnyerte a választást.

De már az amerikaiakkal is próbálkozott: 2004-ben, az elnökválasztás előtt küldött üzenetében a szaúdi terrorista vezér büntetéssel fenyegette meg az amerikaiakat, ha újraválasztják George W. Bush-t.

Roger Cressey szerint, aki Bill Clinton és George Bush hivatali ideje alatt is a Fehér Házban dolgozik terrorelhárító szakértőként, az al-Kaida nem képes az Egyesült Államok területén végrehajtani egy támadást, ezért külföldön kénytelen merényletet végrehajtani amerikai vagy szövetséges célpontok ellen.

A szakértők szerint az al-Kaida a szombati, iszlámábádi merénylettel is üzent. A Marriott Szálló az utóbbi években a CIA-ügynökeinek és a pakisztáni terrorelhárítók kedvenc találkozóhelye volt, s egyben a város egyik legjobban őrzött épülete.

Az al-Kaida "legalább három olyan dolgot szokott tenni, amivel befolyásolja a választásokat" - figyelmeztetett James Woolsey, a republikánus elnökjelölt, John McCain tanácsadója, a CIA egykori igazgatója. Először elkövetnek egy támadás a választás előtt - ez történt Spanyolországban és Pakisztánban, amikor megölték Benazir Bhuttót. Aztán szoktak elkövetni támadást akkor, amikor az új vezető hivatalba lép - ez történt Gordon Brownnal Nagy-Britanniában és ismét csak Pakisztánban a hétvégén. Harmadrészt, a lakosságot, a választókat próbálják üzenetekkel "befolyásolni". Egyelőre még nem tudni, melyik "megoldást" választják majd most - hangsúlyozta Woolsey.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását