2024. április 19. - Emma

9/11 bármikor megismétlődhet

April H. Foley budapesti amerikai nagykövet szerint bármikor megtörténhet egy 2001. szeptember 11-hez hasonló terrortámadás. A misszióvezető erről az amerikai terrortámadás hetedik évfordulóján beszélt csütörtökön az MTI-nek.
2008. szeptember 11. csütörtök 17:55 - Hírextra
Egyetértek azzal a szakértői vélekedéssel, hogy bármikor megtörténhet egy 2001. szeptember 11-éhez hasonló terrortámadás, hiszen a terroristák mindig új és innovatív módszereket találnak ki. Ezt mutatja az is, hogy azóta számos terrortámadás történt az Egyesült Államokon kívül - mondta April H. Foley.

Szerinte 2001. szeptember 11-e óta azért sem történt újabb terrortámadás az Egyesült Államokban, mert az USA jelentős mértékben fejlesztette biztonsági rendszereit, és a teljes biztonsági apparátus a belbiztonsági minisztérium irányítása alá került. A jövőben az Egyesült Államok folytatja az egyre erősebb együttműködést az arab világgal - mondta a misszióvezető.

April H. Foley azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a budapesti amerikai nagykövetség megemlékezést tartott az Egyesült Államok elleni terrortámadás hetedik évfordulóján. Az eseményen részt vett többek között Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Rogán Antal V. kerületi polgármester, nagykövetek, a parlamenti pártok és a történelmi egyházak képviselői.

A megemlékezésen elmondott beszédében April H. Foley kiemelte: a szeptember 11-i terrortámadásokban kilencven ország háromezer polgára vesztette életét. Az évforduló alkalmából a nagykövetség épülete elé ültetett juharfa őszi leveleinek sokszínűsége az áldozatok etnikai sokféleségére emlékeztet majd, és a fa egyúttal a jövőbe vetett hitet is szimbolizálja - mondta a nagykövet.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: 2001. szeptember 11-e tragikus fordulópont a nyugati társadalmak életében. Az Egyesült Államokat olyan váratlan támadás érte, amely megdöbbentett, kijózanított, cselekvésre ösztönzött. A terrortámadás képeit soha nem lehet majd kitörölni az emlékezetből - tette hozzá a tárcavezető.

Rogán Antal, a nagykövetségnek helyt adó V. kerület polgármestere kiemelte: 2001. szeptember 11-én a gyűlölet arcát láttuk, amelyet sohasem fogunk elfelejteni. Szemtől-szembe láttuk a gyűlöletet, amely rabságot és pusztulást hozhat a szabadság helyett. A gyűlölet azonban soha nem pusztíthatja el az emberek álmait - mondta a fideszes politikus.

2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái eltérítettek négy utasszállító repülőgépet. Kettőt közülük nekivezettek a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak. A harmadik az amerikai védelmi minisztérium washingtoni épületébe csapódott, a negyedik még célpontja előtt lezuhant.

A támadás hetedik évfordulóján az amerikai belbiztonsági miniszter arról beszélt, hogy a légi közlekedés továbbra is ki van téve a terrorizmus fenyegetésének. Egy független szakértői csoport új amerikai kutatása szerint az Egyesült Államok még hét évvel a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után is "vészesen sérülékeny" egy vegyi, biológiai vagy nukleáris támadással szemben.

Az MTI-nek nyilatkozó magyar biztonságpolitikai szakértők is úgy vélték, a megtett intézkedések ellenére még mindig nem lehet kizárni, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonló akció bekövetkezzen a világban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását