2024. április 25. - Márk

Ki a felelős a terrortámadásokért

Hét évvel 2001. szeptember 11. után nincs konszenzus az Amerikai Egyesült Államok határain túl arról, hogy ki a felelős a terrortámadásokért - derül ki egy nemzetközi felmérésből.
2008. szeptember 11. csütörtök 14:24 - Hírextra
A kutatásban 17 országból 16.063 ember vett részt. Az eredmények alapján csupán kilenc országban gondolja a többség, hogy az al-Kaida felelős a New York-i és washingtoni támadásokért, amelyekben közel háromezren haltak meg. Átlagosan 46 százalék véli úgy, hogy az iszlamista terrorszervezet áll a támadások hátterében. 15 százalék szerint az amerikai kormány a felelős, és 7 százalék szerint Izrael tervelte ki az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott merényleteket. A válaszadók további 7 százaléka mást hibáztat, négyből egy megkérdezett pedig nem tudott megnevezni felelőst.

A felmérés a WorldPublicOpinion.org nemzetközi kutatási projekt keretében készült, amelyben az öt kontinens 22 országból vesznek részt közvélemény-kutató intézetek. A támadások felelősére vonatkozó kérdés nyitott volt, azaz nem felkínált válaszokból lehetett választani, hanem mindenki a saját szavaival fejthette ki, hogy mit gondol. "Tekintve a szeptember 11-ei terrortámadások rendkívüli világpolitikai hatását figyelemreméltó, hogy hét év elteltével nincsen nemzetközi konszenzus a felelős kilétéről" - mondta Steven Kull, a Maryland állami egyetemen koordinált WorldPublicOpinion.org igazgatója.

Az eredmények szerint még az európai államokban sem túlnyomó az al-Kaidát felelősnek tartó vélemények többsége. Kétharmadosnál nagyobb fölényt egyetlen vizsgált európai államban sem mértek. Németországban 64, Franciaországban 63, Nagy-Britanniában és Oroszországban 57, Olaszországban 56, Ukrajnában pedig 42 százalék osztja azt a meggyőződést, amely szerint az Oszama bin Laden vezette terrorszervezet áll a támadások hátterében. Az amerikai kormányt hibáztatók aránya Németországban feltűnően magas, 23 százalék, Oroszországban, Ukrajnában és Olaszországban pedig egyaránt 15 százalék képviseli ezt a véleményt, míg Franciaországban 8, Nagy-Britanniában pedig 5 százalék.

Leginkább a közel-keleti országokban jellemző, hogy az emberek nem az al-Kaidát tartják felelősnek. Egyiptomban 43 százalék Izraelt okolja a támadásokért. Jordániában 31 százalék, a Palesztin Autonóm Területeken 19 százalék vélekedik így. Az al-Kaidát megnevezők aránya a Jordániában regisztrált 11 és a Palesztin Autonóm Területeken mért 42 százalék között ingadozik.
Az amerikai kormányt a legtöbben (36 százalék) Törökországban vádolják. A második 33 százalékkal Mexikó, ahol 30 százalék tartja felelősnek az al-Kaidát. A 33-30-as mexikói eredményhez hasonlóan kiegyensúlyozott a véleményklíma Törökországban, ott a Washingtont felelősnek tartó 36 százalékkal szemben 39 százalék az al-Kaidát vádolók aránya.

A bin Ladent és társait felelősnek tartó véleményáramlat afrikai országokban, Kenyában (77 százalék) és Nigériában (71 százalék) a legerősebb. Nigériában a keresztény vallásúak négyötöde, a muzulmánoknak pedig a 64 százaléka vélekedik így.

Szeptember 11. felelőseit leginkább Ázsiában nem tudták megnevezni. Indonéziában és Kínában a megkérdezettek több mint fele (57, illetve 56 százalék) nem tudott válaszolni a kutatási kérdésre.
A magasabb képzettséggel jellemzően nagyobb mértékű hírfogyasztás jár, a felmérés szerint azonban a magasabb képzettségűek körében alig magasabb a terrortámadásokat az al-Kaidához kötő válaszadók aránya. "Nem úgy tűnik, hogy az eltérő vélemények egyszerűen információhiányból fakadnak" - mondta Steven Kull.

A felmérés 2008. július 15. és augusztus 31. között készült. A kérdezőbiztosok az alábbi országokban interjúztak: Dél-Korea, Egyiptom, Franciaország, Indonézia, Izrael, Jordánia, Kenya, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Palesztin Autonóm Területek, Tajvan, Törökország és Ukrajna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását