2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egy életen át fogyókúra

Sok tizenéves lány szervezete nem jut elég tápanyaghoz a helytelen táplálkozás következtében - emiatt életük végéig súlyproblémákkal küzdenek, és fenyegeti őket a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. A problémát az okozza, hogy nem esznek elegendő
2008. augusztus 8. péntek 11:05 - Hírextra
A kamaszkor nagyon fontos időszak a lányok életében, nagyrészt akkor dől el, milyen lesz az egészségük felnőtt korukban. A gyors ütemű növekedés és a menstruáció kezdete miatt másképpen kellene táplálkozniuk, mint korábban, a legtöbb amerikai kamaszlány étrendje azonban nem tartalmaz elegendő rostot, kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot, valamint A-, E- és B-vitamint, viszont a szükségesnél gazdagabb telített zsírban és nátriumban - derült ki a kutatásokból.

A 12-19 év közötti amerikaiak körében több mint háromszorosára nőtt az elhízottak aránya az elmúlt három évtizedben: 5 százalékról 17-re, és ezek a gyerekek valószínűleg felnőttkorukban is túlsúlyosak lesznek. Egy kutatás szerint azoknak a gyerekeknek a 80 százaléka, akik 10-15 éves korukban túlsúlyosak voltak, azok maradtak felnőttkorukban is, egy másikból pedig az derült ki, hogy a túlsúlyos felnőttek negyede az volt már gyermekkorában is.

Az elhízott fiatalok ráadásul gyakran egészségtelen módszereket választanak arra, hogy a súlyukat ellenőrzés alatt tartsák. A Minnesotai Egyetem munkatársai szerint húszéves korukra a nők 20 százaléka szed fogyasztó tablettát, a tizenéves lányoknak a 60 százaléka szed gyógyszert, hashajtót, hánytatja magát, vagy hagy ki egy-egy étkezést.

Mégis, azok lesznek nagyobb valószínűséggel elhízottak, akik ilyen extrém módszerekhez folyamodnak.

Nem megoldás a kalóriaszámlálás sem, ha ugyanis a szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz, akkor felborul az anyagcseréje - és ez is elhízáshoz vezethet. Egy 14-18 év közötti lánynak napi 2200-2400 kalória bevitelére van szüksége - ezt pedig a legtöbb népszerű diéta nem biztosítja.

A zsírtól való rettegés oda vezetett, hogy a fiatalok kerülnek mindent, ami zsíros - így viszont nem jutnak hozzá a létfontosságú és egészséges omega-3 zsírsavakhoz sem. Azzal sincsenek tisztában, hogy mennyi teljes kiőrlésű gabonafélét kell fogyasztaniuk egy nap, ezt pedig oda vezet, hogy a szervezetük nem kapja meg a szükséges szénhidrát-mennyiséget.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását