2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kolonics nem egyedi eset

Naponta hetven ember szenved hirtelen szívhalált, és négy perc áll rendelkezésre, hogy a megálló keringést újra lehessen indítani - mondta el Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára annak kapcsán, hogy kedden Kolonics György kétsz
2008. július 17. csütörtök 07:12 - Hírextra
A szívinfarktus az esetek több mint felében a sokszor már előrehaladott koszorúér-betegség első jele, a szívinfarktus pedig kezdődhet azonnali halállal is. A szakember szerint a négy perc leteltével visszafordíthatatlan agyi károsodás alakul ki.

Kiss Róbert Gábor hozzátette: az újraélesztés és az automata elektromos defibrillátor oktatását már kisiskolás korban el kell kezdeni, része kell lennie a tananyagnak, ezt a kardiológusok társasága is szorgalmazza. A szakember hozzátette, az újraélesztés oktatása a fejlett országokban már a tananyag része.

A szakember a gyermekek oktatásán kívül a szívbetegek családtagjainak oktatását is fontosnak nevezte. Kiss Róbert Gábor kiemelte: alapismeretek nélkül nem szabad elkezdeni az újraélesztést, ide tartozik az is, hogy először fel kell ismerni, hogy a bajba jutottnak megállt a keringése. A szakember szerint az újraélesztésnél nagy segítség lehet a nagy forgalmú helyekre telepített automata elektromos defibrillátor.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) jelenleg egy olyan adatbázis felállításán dolgozik, amely nyilvántartja az ország közterületein fellelhető defibrillátorokat - mondta Nagy András, a kuratórium elnöke az MTI-nek. Az MNSZA honlapján jelenleg kilenc készülék elhelyezkedési pontja található, de ezt bővíteni szeretnék. Ezért az alapítvány várja minden közterületi újraélesztő-készülékkel rendelkező jelentkezését, hogy őszre kiépülhessen egy több száz defibrillátort megjelenítő térképes lista.

Nagy András elmondta: az országban megközelítőleg ezer készülék található, nagyrészt egészségügyi intézményekben. Magyarország közterületi készülékellátottsága egy friss uniós felmérés alapján átlagosnak mondható, de még így is százszor ennyi gépre lenne szükség - tette hozzá a szakember.

A szakember úgy látja, hogy elindult a beszerző folyamat, ma már hivatalokban, bankfiókokban, sportlétesítményekben és egyéb forgalmas helyeken is rendelkezésre állnak ezek a több százezer forintba kerülő gépek - mondta a kuratórium elnöke. A félautomata berendezéseket akár laikusok is használhatják, üzemeltetésükhöz mindössze egy néhány órás tanfolyam elvégzése szükséges.

A Magyar Vöröskereszt kommunikációs igazgatója elmondta: a sikeres újraélesztés esélye percenként 20 százalékkal csökken, és csak minden tizedik bajba jutott részesül megfelelő elsősegélyben a mentők kiérkezése előtt. A vöröskereszt - hasonlóan a szakmai szervezetekhez - évek óta szorgalmazza, hogy a laikus elsősegélynyújtás legyen az iskolai tananyag része.

Magyarországon az elmúlt 12 évben mintegy egymillióan vizsgáztak elsősegélynyújtásból, többségük azonban nem számít laikus elsősegélynyújtónak, hiszen csak az autóvezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges oktatásban vett részt. Azonban ahhoz, hogy egy konkrét eset kapcsán sikeres legyen a beavatkozás, évente meg kellene ismételni a vizsgát, és 16 tanóra kell az életmentéshez szükséges alapvető elméleti és gyakorlati tudás megszerzéséhez.

A módszertan oktatása az elmúlt években változáson ment át, külföldi példákat átvéve úgynevezett szituációs gyakorlatokat végeztetnek a tanulókkal. A Magyar Vöröskereszt mintegy 2200 tanfolyamot szervez évente.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását