2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A gyümölcslevek cukorbetegséghez vezethetnek

Azoknak a nőknek, akik csökkenteni szeretnék a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, több zöldleveles zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztaniuk, ám tartózkodniuk kell a gyümölcslétől - derült ki egy amerikai vizsgálatból.
2008. július 15. kedd 12:54 - Hírextra
A New Orleans-i Tulane Egyetem közegészségügyi és trópusi járványtani intézetének kutatói amerikai ápolónők 18 éves egészségügyi követéses vizsgálatának az adatait elemezték. A vizsgálatban 71 346 ápolónő vett részt, közülük 4529-nél alakult ki 2-es típusú diabétesz.

A kutatók a vizsgálat résztvevőit gyümölcs- és zöldségfogyasztásuk alapján öt csoportra osztották, valamint külön kategorizálták a nővéreket a gyümölcslé alapján.

Mint kiderült, azoknál a nőknél, akiknek az étrendjében naponta háromszor szerepel a gyümölcs, 18 százalékkal kisebb a cukorbaj kialakulásának kockázata.

Amennyiben naponta egy alkalommal fogyasztanak olyan zöld levelű zöldségeket, mint amilyen a paraj vagy a kelkáposzta, a 2-es típusú diabétesz kifejlődésének valószínűsége 9 százalékkal kisebb. Ugyanakkor napi plusz egy adag gyümölcslé 18 százalékkal növelte a cukorbetegség rizikóját.

Lydia A. Bazzano, az intézet adjunktusa szerint a vizsgálatot ugyan meg kell ismételni, ám valószínűsíthető, hogy a gyümölcslé elfogyasztásával egyszerre nagy mennyiségű cukor kerül a szervezetbe, ráadásul oldott állapotban, ami gyorsítja a felszívódását.

A kutató véleménye szerint megfontolandó, hogy az egészséges táplálkozás jegyében célszerű-e javasolni az asztali bor gyümölcslével való helyettesítését.

A százszázalékos gyümölcslé sem egyenértékű a gyümölccsel, ahogy ez jelenleg a nemzeti dietetikai irányelvekben szerepel. Ami a zöldségek és gyümölcsök kockázatcsökkentő hatását illeti, Lydia A. Bazzano szerint fogyasztásuk ugyan nem előzi meg a betegség kialakulását, amennyiben az egyén túlsúlyos és más rizikófaktorok is vannak, ám eszköz lehet a megelőzési stratégiában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását