A gyümölcslevek cukorbetegséghez vezethetnek

Azoknak a nőknek, akik csökkenteni szeretnék a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát, több zöldleveles zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztaniuk, ám tartózkodniuk kell a gyümölcslétől - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

A New Orleans-i Tulane Egyetem közegészségügyi és trópusi járványtani intézetének kutatói amerikai ápolónők 18 éves egészségügyi követéses vizsgálatának az adatait elemezték. A vizsgálatban 71 346 ápolónő vett részt, közülük 4529-nél alakult ki 2-es típusú diabétesz.

A kutatók a vizsgálat résztvevőit gyümölcs- és zöldségfogyasztásuk alapján öt csoportra osztották, valamint külön kategorizálták a nővéreket a gyümölcslé alapján.

Mint kiderült, azoknál a nőknél, akiknek az étrendjében naponta háromszor szerepel a gyümölcs, 18 százalékkal kisebb a cukorbaj kialakulásának kockázata.

Amennyiben naponta egy alkalommal fogyasztanak olyan zöld levelű zöldségeket, mint amilyen a paraj vagy a kelkáposzta, a 2-es típusú diabétesz kifejlődésének valószínűsége 9 százalékkal kisebb. Ugyanakkor napi plusz egy adag gyümölcslé 18 százalékkal növelte a cukorbetegség rizikóját.

Lydia A. Bazzano, az intézet adjunktusa szerint a vizsgálatot ugyan meg kell ismételni, ám valószínűsíthető, hogy a gyümölcslé elfogyasztásával egyszerre nagy mennyiségű cukor kerül a szervezetbe, ráadásul oldott állapotban, ami gyorsítja a felszívódását.

A kutató véleménye szerint megfontolandó, hogy az egészséges táplálkozás jegyében célszerű-e javasolni az asztali bor gyümölcslével való helyettesítését.

A százszázalékos gyümölcslé sem egyenértékű a gyümölccsel, ahogy ez jelenleg a nemzeti dietetikai irányelvekben szerepel. Ami a zöldségek és gyümölcsök kockázatcsökkentő hatását illeti, Lydia A. Bazzano szerint fogyasztásuk ugyan nem előzi meg a betegség kialakulását, amennyiben az egyén túlsúlyos és más rizikófaktorok is vannak, ám eszköz lehet a megelőzési stratégiában.
Forrás: MTI