2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az elhízott kismamáknak hosszabb idejű a terhessége

Hajlamosabbak a hosszabb terhességre és a több komplikációra azok a kismamák, akik a terhesség első három hónapjában túlsúlyosak, vagy elhízottak, illetve azok, akiknek nagyobb a súlynövekedése a terhesség alatt - állapították meg brit kutatók.
2008. május 7. szerda 08:45 - Hírextra
Az Edinburghi Egyetem szakemberei több mint 143 ezer terhességet vizsgáltak, felhasználva a svéd orvosi születési anyakönyvi hivatalban 1998-2002 között bejegyzett adatokat. A több mint 143 519 szülésből 6,8 százalék "időn túli" volt, azaz a terhesség 42 hete után jött az újszülött a világra. (Általában a terhesség 40 hétig tart).

Összevetve a normális testtömegű asszonyok adataival kiderült, hogy több olyan kismamának volt az átlagosnál hosszabb a terhessége, aki a terhesség első három hónapjában magasabb testtömegindexszel (BMI) bírt, vagy az egész terhesség alatt nagyobb volt a súlygyarapodása. A BMI mutatószáma a testsúly (kg) és a magasság (cm) négyzetének osztásából áll elő.

A túlsúlyosság és az elhízás az első három hónapban azt is jelentette, hogy kisebb volt az esély a spontán szülésre és nagyobb a halva születés kockázata, nagyobb a terhességi cukorbetegség lehetősége és nagyobb a császármetszés szükségessége.

"A terhességi elhízás jelentős kockázatot jelent, mind az anya, mind a magzat egészségére, és tanulmányunk megerősítette más korábbi kutatások eredményét arról, hogy az elhízás összefüggésben áll számos kockázattal, köztük a halva születéssel, a terhességi cukorbetegséggel, a terhesség okozta magas vérnyomással és a császármetszéssel" - állapította meg tanulmányában a Fiona C. Denison vezette kutatócsoport.

Ha a kis súlyú nők körében általános egészséges életmódot, a mozgást és az egészséges étkezést sokkal erőteljesebben ajánlanánk a túlsúlyos terhesek körében akkor a terhesség kimenetele javítható lenne - ajánlották a szakértők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását