2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elutasították Veres válaszát

Az Országgyűlés hétfőn elutasította Veres János pénzügyminiszternek egy interpellációra adott válaszát; Szatmáry Kristóf (Fidesz) az adócsökkentésről kérdezte a minisztert.
2008. június 2. hétfő 15:56 - Hírextra

A Ház 182 igen, 183 nem szavazattal utasította el a választ. Először szavazategyenlőség alakult ki, de Gulyás József (SZDSZ) jelezte, hogy nem működött a szavazógépe, és nemmel szavazott, ezzel eldöntötte a szavazást.

Szatmáry Kristóf szerint a kormánynak nincs megfelelő hitele a gazdaság talpraállításához, és mindenki kétségekkel fogadja az adóváltoztatásokra vonatkozó kijelentéseket. Mint kifejtette, a magyar gazdaság lemaradásban van az Európai Unióhoz és a környező országokhoz képest, és ez a kormány "nem létező gazdasági és vállalkozásfejlesztési koncepciójának" köszönhető.

A fideszes képviselő azt mondta, a magyar gazdaságnak új növekedési pályára kell állnia, amihez alapos és jól átgondolt, rövid és középtávú gazdaságpolitikára van szükség. Ebben a legnagyobb akadályt az adózásszabályok kiszámíthatatlansága, valamint a magas adók jelentik - fűzte hozzá. Szatmáry Kristóf szerint kiszámíthatóságra, tervezhetőségre és a szabályozás egyszerűsítésére van szükség.

Veres János válaszában közölte: reméli, hogy meg fogják szavazni azt a javaslatot, amely 2009. január elsejétől csökkentett adó-, járulék- és adminisztrációs terhelést fog jelenteni. A pénzügyminiszter azt mondta, a kormány a következő időszakban is a Versenyképességi Kerekasztal elképzeléseit tekinti alapnak javaslatai kidolgozásakor, és figyelembe veszi a társadalmi partnerek javaslatait is.

A pénzügyminiszter szerint csak olyan változtatásokat szabad végrehajtani, amelyek nem kockáztatják a gazdasági egyensúlyt. Kitért arra, hogy az elmúlt hat évben 30 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke, míg a keresetek reálértéke több mint 20 százalékkal emelkedett. Veres János hozzátette: az elmúlt évi alacsony növekedés után idén meg fogjuk haladni az eurózóna növekedésének átlagát.

Az ellenzéki képviselő és az Országgyűlés sem fogadta el a választ. Igennel szavazott az MSZP-frakció és Gyenesei István független képviselő. Nemmel voksolt a Fidesz-, a KDNP, az SZDSZ és az MDF-frakciója.

Ez volt a harmadik interpellációra adott válasz, amit a kisebbségi kormányzás kezdete, május 1. óta nem fogadott el az Országgyűlés. A múlt héten Veres Jánosnak már leszavazták egy interpellációra adott válaszát, akkor a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-ről kérdezte a KDNP-s Medgyasszay László.

Ugyancsak múlt hétfőn utasították el Kiss Péter kancelláriaminiszter válaszát, amelyet Keller László volt államtitkár felelősségét firtató, a sajtóban megjelent megfigyelési ügy kapcsán mondott Demeter Ervin és Balsai István (mindkettő Fidesz) interpellációjára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását