2024. április 19. - Emma

Gyurcsány szerint a népszavazás miatt nem lehet adócsökkentés?

A március 9-ei népszavazással, és annak következményeivel jelentősen csökkent annak a lehetősége, hogy érdemi adócsökkenést lehessen végrehajtani Magyarországon - reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a frakciók képviselőinek felszólalására hétfőn a par
2008. március 17. hétfő 16:29 - Hírextra

A miniszterelnök újból arra szólította fel az ellenzéki képviselőket, hogy mondják meg, honnan kívánnak elvenni, milyen állami szolgáltatást, állami jóléti kiadást nem kívánnak a későbbiekben nyújtani, amely megteremti a kieső vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj összegének forrását.

Dávid Ibolyának az egykulcsos adóról szóló felvetésére Gyurcsány Ferenc azt mondta, az egykulcsos adónak rendkívül sok előnye van. Hozzátette azonban, hogy Magyarországon, ahol a minimálbér adómentes, az egykulcsos adó bevezetésével az átlag alatt kereső sokaság havonta 5-6 ezer forintot veszítene.

Mint kiemelte, az egykulcsos adó a magas jövedelműeknek segítene. Elmondta, hogy a kormány a Pénzügyminisztériumban működtet egy adóirodát és ide az ellenzéki pártok elvihetik adójavaslataikat.
Gyurcsány Ferenc angol nyelven felolvasta a Standard and Poor,s hitelminősítő intézet Magyarországra vonatkozó mondatait, mert mint megjegyezte, még a parlamentben is félig elmondott idézetek vannak a jelentésből.

A miniszterelnök kiemelte: "az adócsökkentéshez a költségvetési kiadáscsökkentés kell", közben az ellenzék azt a politikai játszmát játssza, hogy "amikor kiadásokról beszélünk, ott amellett érvelnek, hogy növeljük a kiadásokat (...), amikor adózáshoz érünk, akkor meg azt mondják, hogy radikális adócsökkentés lesz". Ez becsapása az embereknek, nincsen ilyen gazdaságpolitika - tette hozzá.

"Ma Magyarországon 300 forintról beszéltünk le embereket, nem jelentősen átrendeztük a közterheket", nem az történt, hogy a végrehajtottuk a jóléti kiadások mély reformját - intézte szavait az ellenzéki képviselőkhöz. Véleménye szerint a március 9-ei népszavazással, annak következményeivel jelentősen csökkent annak a lehetősége, hogy érdemi adócsökkenést lehessen végrehajtani Magyarországon.

A kormányfő hangsúlyozta azt is, hogy a népszavazással politikailag és szimbolikus értelemben is lezárult a jelenlegi kormány első két éve. Mint mondta, a kormány a reformok sok fontos elemét nem tudta végrehajtani egy, az ellenzék által vezetett erőteljes politikai ellenállás miatt. Ettől még a polgárosodás politikáját folytatni kell, nincs másfelé út - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását