2023. október 3. - Helga
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Diákok és tanárok kedvenc történelmi személyiségei

A korábbi évekhez hasonlóan a középiskolás diákok körében most is Mátyás király a legnépszerűbb történelmi személyiség, míg a tanároknál Széchenyi István vezeti a ranglistát.
2008. május 17. szombat 10:25 - Hírextra
A Felvételi Információs Szolgálat legújabb, idén január-februárban készült felmérése során 267 érettségit adó középiskolában 2.273 pedagógust és 2.863 diákot kérdeztek meg.

A négy évvel ezelőtti felméréshez és a 2005-ös évhez hasonlóan 2007-ben is Mátyás király volt a diákok legkedveltebb történelmi személyisége, akit mindhárom év felmérési eredményében Napóleon követ. Széchenyi István népszerűsége nőtt, ő jelenleg a harmadik helyen áll.

Utána a diákoknál Szent István király következik, s a 2005-ben még tizennegyedik helyen álló Winston Churchill 2007-ben az ötödik helyre lépett előre, megelőzve Kossuth Lajost is. Adolf Hitler egykori náci vezér az ötödik helyről a tizenegyedik helyre "esett vissza". Őt megelőzi új belépőként F. D. Roosevelt és II. Rákóczi Ferenc.

Adolf Hitler a 2005-ös felmérés eredménye szerint az ötödik helyen végzett, egy hellyel előre lépve a két évvel korábbi felméréshez képest.

A diákok 2005-2006-2007-ben a húsz legkedveltebb történelmi személy között említették még Julius Caesart, Deák Ferencet, Nagy Sándort, Erzsébet királynét, Hunyadi Jánost és Károly Róbertet. 2005-höz képest lekerült a legnépszerűbb 20 listáról Kleopátra, Augustus császár, Nagy Imre és Petőfi Sándor.

A pedagógusok ugyanakkor a "legnagyobb magyart" kedvelik leginkább. Széchenyi Istvánt, az igazságos Mátyás követi, majd Napóleon következik.

A tanárok top húszas listájában hatan szerepeltek, akik a diákoknál nem kerültek be a húsz legkedveltebb történelmi személyiség közé: Abraham Lincoln, I. Erzsébet angol királynő, II. János Pál pápa, J. F. Kennedy korábbi amerikai elnök, Rákóczi Ferenc és Dobó István egri várkapitány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását