2024. április 20. - Tivadar

Kiássák Sztálint

Kiássák az egykor eltemetett Sztálin-szobrot Barnaulban, az Altaj hegységben a kommunisták. A helyet, ahol a szobrot elkaparták, egy munkás fogja megmutatni, aki annak idején, az ötvenes években részt vett az elásásában.
2008. május 13. kedd 08:07 - Hírextra

A nagy emlékmű eredetileg egy gyár parkjában állt, s mivel gránitból készült, keresői remélik, hogy jó állapotban kerül elő. A kezdeményezők nevében Alekszej Bragin elmondta: régen akarnak szobrot állítani Sztálinnak, tavaly már kezdtek is rá gyűjteni.

A városi tanács állt elő azzal, hogy ha már kiássák, létesítsenek a városban egy szoborsétányt, s ott helyezzék el más történelmi személyiségek sorában. Bragin szerint a sétányon esetleg helyet kaphatnak a Lenin-szobrok is, amelyeket a Szovjetunió utolsó években, a peresztrojka idején vettek le a talapzatokról, s amelyek azóta gazdátlanok.

Barnaulban egykor több Sztálin-szobor volt, de csak kettő sorsa ismert: az egyik az, amelyet most ki akarnak ásni, a másikat szétverték. A többiről nem tudni, mi lett vele.

Oroszországban, és többek között Moszkvában is számos Lenin-szobor, emléktábla a helyén van még. Sztálinnak ma is vannak tisztelői, az azonban ritkaság, hogy szobrot akarjanak állítani neki.
Joszif Visszarionovics Sztálin (1878-1953) Lenin halála után a kommunista diktatúra egyszemélyi vezetőjévé lett, példátlan személyi kultusz épült ki körülötte, s vezérsége évei alatt sok millió ember életét oltották ki a tisztogatások, politikai repressziók és az éhínségek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását