2024. április 20. - Tivadar

Román-magyar történészkonferencia

Román-magyar történészkonferenciát rendeznek Bukarestben a román Magazin Istoric és a magyarországi História című szakfolyóiratok tudósainak részvételével.
2008. május 12. hétfő 18:43 - Hírextra
Beke Mihály András, a konferenciának otthont adó Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta: a május 23-24-én Média és történettudomány címmel sorra kerülő esemény ötletét Dorin Matei, a román folyóirat főszerkesztője adta.

Az elmúlt években a román folyóirat irányítója több gesztust tett a magyar szakma irányába - mondta az igazgató. Például az aradi Szabadság-szobor felállítása körüli romániai politikai vita kellős közepén javasolta, hogy a História történészei a román lapban közöljenek írásokat a kivégzett aradi tábornokoknak az 1848-as szabadságharcban játszott szerepéről. Beke Mihály úgy gondolja, hogy érdemes elkezdeni a párbeszédet, ezért vállalták, hogy a román, valamint a magyar kulturális minisztérium támogatásának segítségével megszervezik a konferenciát.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a korábbi román-magyar együttes kormányüléseken közös történelemkönyv megírásáról született határozat. A konferencia ehhez ugyan nem kapcsolódik közvetlenül, de ennek szellemében zajlik majd - mondta az igazgató.

Magyar részről várhatóan részt vesz majd többek között Glatz Ferenc akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének (TTI) igazgatója, a História főszerkesztője. Jelen lesz még Szász Zoltán, az MTA TTI Tudományos Tanácsának társelnöke és Csorba László, az MTA TTI igazgatóhelyettese.

A román felet többek között olyan neves akadémikusok képviselik majd, mint Dan Berindei, a Román Tudományos Akadémia alelnöke, Dinu C. Giurescu, a Magazin Istoric tudományos kollégiumának tagja és Mihai Ionescu, a romániai holokauszt tanulmányozásával foglalkozó Elie Wiesel intézet igazgatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását