2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A koleszterincsökkentő mindenen segít?

A kedvezőtlen hatású vérkoleszterint csökkentő gyógyszer jelentősen javítja egészségesnek tűnő emberek szív- és érrendszeri kockázatát még akkor is, ha a koleszterinszintjük nem emelkedett. A fontos bejelentés az Amerikai Szívgyógyász Kollégium most befej
2008. április 7. hétfő 19:52 - Hírextra
A világkongresszusnak is megfelelő nemzetközi szívgyógyász-találkozón rendkívüli sikere volt annak tájékoztatónak, hogy az eddigi eredmények alapján nem lenne helyes folytatni a JUPITER tanulmányt.

A nagy gyógyszervizsgálatokat mostanában a teljes címükből készített betűszókkal jelzik. A JUPITER azzal foglalkozott, hogy az igen hatásosnak talált koleszterincsökkentő készítmény, a rozuvasztatin miképpen befolyásolja az esetleges szívrohamok és egyéb, kóros események megjelenését, ha olyan személyeknek adják, akiknek a vérkoleszterinszintje nem is magas.
Olyan önkéntes jelentkezőket kezeltek ezzel a gyógyszerrel, akiknek viszont egy olyan fehérje volt kimutatható a vérében, amely az érelmeszesedés alapvető okának tekintett lassú, lappangó gyulladásos folyamatra. Csaknem 15 000 férfit és nőt vontak be a JUPITER-vizsgálatba, a hölgyek 60 évesnél idősebbek voltak, az urak már 50. születésnapjuk után csatlakozhattak a csoporthoz.
A rengeteg előadás fáradt közönsége megkönnyebbülten hallotta a hírt, hogy ezt a vizsgálatot a tervezett idő előtt fél évvel leállítják, de az eredményeket még nem ismertetik. A tanulmányokat folyamatosan követő bizottság úgy véleményezte: már eddig is statisztikailag értékelhető eredmények bizonyítják, hogy a rozuvasztatin szedése jelentősen csökkenti a szívroham és szélütés kockázatát.

A bejelentés különös jelentőségét fokozta, hogy nem sokkal előbb egy másik vizsgálat adatait ismertették, aminek tanúsága szerint egy koleszterincsökkentő kombináció nem hozta azokat az eredményeket, melyeket a korábban hatásosnak véleményezett gyógyszerek alkalmazásától vártak.

A két vizsgálat között nagy különbségek voltak, nemcsak a kezelés volt más a kombináció alkalmazása során, hanem egészen más betegeket vontak be a két vizsgálatba. A JUPITER-tanulmány önkéntes résztvevőinek vérében a C-reaktív protein névre hallgató fehérje volt nagyobb mennyiségben, amit a laboratóriumi leleteken CRP rövidítéssel tüntetnek fel.

A CRP mennyiségéről jelenleg azt gondolják az orvosok, hogy ez jelzi az erek belső felszínén zajló lassú, gyulladásos folyamatnak a mértékét. Ha vérszintje magas, az valószínűleg arra utal, hogy könnyebben megalvadhat a vér és elzárhatja a koszorúerek valamelyikét, illetve az agyi érrendszerben is bekövetkezhet ilyen súlyos változás.

A JUPITER jelentőségét Paul Ridker, a tanulmány vezetője abban látja, hogy a gyakorló orvosok két fontos információt kaptak. Egyik az, hogy már több hatásos koleszterincsökkentő készítményről sikerült bizonyítani: életmentő hatásuk van a szív- és érrendszeri kockázat csökkentésében, ha olyan betegeknek adják, akiknek a koleszterinszintje kifejezetten magas. Most ezekhez újabb szer társul: a rozuvasztatin.

A másik újdonság az, hogy ez a készítmény olyan korosodó férfiak és nők koszorúér-betegségét vagy egyéb érpanaszait képes megelőzni, csökkenteni, akiknek nincs is magas vérkoleszterinszintjük, hanem egyéb kockázati tényezőik vannak, mint az itt vizsgált laboratóriumi vérfehérjemérés eredménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását