2024. április 16. - Csongor

Hiába csökkentjük a koleszterinszintet

A vér koleszterinszintjét csökkentő sztatinok nem növelik és nem is csökkentik a mellrák kockázatát - állítják amerikai kutatók a Cancer orvosi szaklap januári számában. Mellrákos sejtekkel végzett korábbi laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy a szt
2008. január 28. hétfő 14:26 - Hírextra
Más, rágcsálókkal végzett kísérletek viszont azt jelezték, hogy a nagyobb dózisú sztatinoknak kitett állatoknál emelkedik a rákkockázat.

Az ellentmondás feloldására tett kísérletet Gaia Pocobelli csoportja a seattle-i Washington Egyetemen. 4179 véletlenszerűen kiválasztott, agresszív mellrákkal diagnosztizált nőt és 4983 fős kontroll csoportot vontak be felmérésükbe az Egyesült Államok három államából (Wisconsin, Massachusetts és New Hampshire).

A felmérés telefonos interjúkkal zajlott. A megkérdezett nők hét százaléka szedett valaha sztatinokat, 271 a mellrákos és 336 a kontrollcsoportból.

A begyűjtött adatok azt mutatták, hogy a sztatinok szedésének nincs kapcsolata a mellrák kockázatával - közölte Pocobelli.

A későbbiekben az egyes sztatinfajták hatásának vizsgálatát tervezik a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását