2024. március 29. - Auguszta

Koleszterin nélkül az infarktus ellen

A koleszterincsökkentők napi alkalmazása a cukorbetegeknél harmadára csökkenthetné az infarktusok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát - állítják friss kutatásuk alapján az Oxfordi Egyetem munkatársai a Lancet című szakfolyóiratban.
2008. január 12. szombat 16:45 - Hírextra

Tizennégy klinikai próba eredménye azt mutatja, hogy a koleszterincsökkentők (statinok) csökkentik az infarktus, a stroke és a halálozás kockázatát a cukorbetegeknél, még akkor is, ha a koleszterinszint alacsony - olvasható a BBC News honlapján.

Sőt a statinok hatékonysága független kortól, nemtől és attól is, hogy a betegnél felléptek-e a szív- és érrendszeri betegség tünetei vagy sem.

Nagy-Britanniában 2,5 millió ember cukorbeteg, és becslések szerint 3,3 millió embernek kellene koleszterincsökkentőt szednie, köztük - mint kiderült - számos olyan cukorbetegnek is, akiknél a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata 20 százalékos az elkövetkező tíz évben.

A cukorbetegségnek két fő fajtája ismeretes. Az 1-es típusú gyermek- vagy serdülőkorban lép fel, ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy egyáltalán nincsen. A 2-es típusú felnőtt- vagy időskorban alakul ki, s fő jellemzője, hogy a hasnyálmirigy ugyan termel inzulint, de a szervezet nem tudja felhasználni. A cukorbetegségek mintegy 90 százaléka ebbe a fajtába tartozik.

Jelenleg 194 millió ember szenved diabéteszben a Földön, és a WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2025-re számuk 300 millió fölé emelkedik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását