2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fidesz: döntsenek az emberek

A politikai válság alapvetően rengeti meg a magyar gazdaságot, a piacok egyre inkább az előre hozott választásokat tartják megoldásnak - jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
2008. április 4. péntek 12:14 - Hírextra
A politikai válság miatt a piac teljes bizonytalanságban van, ez pedig jelentős károkat okoz Magyarországnak - mondta a politikus, aki egy internetes lap felmérésére hivatkozva hozzátette, hogy a piaci szereplők egyre inkább az előrehozott választásokat tartják megoldásnak.

"Amíg egymással marakodnak és egyezkednek, az ország gallyra megy" - fogalmazott Varga Mihály, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybanki alapkamat emelése 50 milliárd forinttal növeli az államadósság kamatterheit, míg a forint árfolyamgyengülése a devizában eladósodott embereket és vállalkozásokat hozza nehéz helyzetbe.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz is az előre hozott választásokat tartja-e megoldásnak, Varga Mihály úgy fogalmazott: ezt ennyire konkrétan nem mondják, hanem a véleményük az, "hogy az emberek kezébe kell visszaadni a lehetőségét annak, hogy döntsenek a sorsukról". Van, aki ezt így értelmezi van, aki máshogy - jegyezte meg.

A Fidesz alelnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a jelenlegi kormány, amely "sánta, béna kacsaként működik", koalícióban, vagy anélkül, már nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, így a megoldás az lehet, hogy egy hiteles, támogatásában megerősödött kormány kezdjen haladéktalanul cselekvéshez.

Arra a felvetésre, hogy ha már Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt vasárnapi születésnapi rendezvényén konkrétan előre hozott választások szükségességéről beszélt, akkor miért lépnek most ebből vissza, Varga Mihály azt mondta: Orbán Viktor úgy tette meg kijelentését, hogy nem sejtette, mi történik hétfőn. Szerinte a Fidesz "nem árul zsákbamacskát", minden nyilatkozatuk ebbe az irányba mutat, de azért fogalmaz árnyaltabban, mert nem lehet kizárni, hogy olyan megoldások is számításba jöhetnek, amelyek nem elsősorban, vagy nem kizárólagosan előre hozott választásokat jelenthetnek.

Varga Mihály kijelentette: a politikai válság alapvetően rengeti meg a magyar gazdaságot, és ez a válság olyan folyamatokat indíthat el az országban amelyeket aztán egyik kormány sem tud majd kezelni.

A Fidesz-kabinet pénzügyminisztere a Meciar-kormány utáni Szlovákiához hasonlította Magyarország jelenlegi helyzetét, amelyből szerinte 6-8 év alatt lehet kikeveredni.

Ugyanakkor kérdésre válaszolva azt mondta: Soros György szerint az 1929-33-as világgazdasági válsághoz hasonló helyzet uralkodhat el, így ha a magyar gazdaság és a világgazdaság rossz folyamatai egymást erősítik, akkor valóban olyan helyzet állhat elő - hasonlóan egyes dél-amerikai országokhoz - amelyet egyik kormány sem tud kezelni.

A Fidesz alelnöke kijelentette: nem értenek egyet Simor András jegybankelnökkel, aki mindig összemossa a Fidesz-kormányt a Medgyessy-Gyurcsány-kormánnyal, és azt mondja, hogy az elmúlt hét év folyamatai vezettek a jelenlegi helyzethez. A Fidesz 2002-ben rendezett viszonyokat adott át, akkor az ország még a térség vezető állama volt - hangsúlyozta Varga Mihály.

A fideszes politikus kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy bár nem tudják, hogy milyen állapotban lesz az ország, amikor a Fidesz Erős Magyarország című programját kormányprogrammá kell adaptálni, de az biztos, hogy a dokumentum főbb pontjai vállalhatók. Mint mondta, gazdasági programjuk négy alapelve a hitelesség visszanyerése, a fiskális konszolidáció, az euró bevezetése, valamint a versenyképességet javító lépések, ezen belül az adócsökkentés és a gazdaságfejlesztési programok beindítása.

Szintén kérdésre kijelentette: a Fidesz a program alapján törvényjavaslatokat nyújt majd be az Országgyűlésnek. A Fidesznek ellenzéki pártként ilyen lehetőségei vannak, a többi lehetőség az emberek kezében van - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását