2024. április 20. - Tivadar

Nőtt a Fidesz előnye, az MSZP mélyponton

A Fidesz a biztos szavazó pártválasztók körében több mint kétharmados támogatottsággal rendelkezik, az MSZP viszont továbbra is mélyponton áll - derül ki a Századvég-Forsense márciusi felméréséből, amelyet csütörtökön küldtek el az MTI-nek.
2008. április 3. csütörtök 15:06 - Hírextra
A felmérés márciusi eredményei alapján egyértelműen növekedett februárhoz képest a két nagy párt támogatottsága közti különbség. A közlemény szerint az összes megkérdezett 30 százaléka szavazna most vasárnap a Fideszre, míg az MSZP-re mindössze 12 százalék.

A két kisebbik önálló parlamenti párt erősorrendje nem mutat változást, az MDF 3 százalékon, az SZDSZ pedig 2 százalékon áll - olvasható.

A Századvég-Forsense országos közvélemény-kutatásában március 18. és 31. között 1.000 főt kérdeztek meg. Mint írják, az adatfelvétel még a koalíciós válság kirobbanása előtt készült, így a jelenlegi felmérés a népszavazás utáni helyzet elemzésére szolgál.

A felmérés szerint míg a népszavazás után a megkérdezettek 48 százaléka támogatta a kormány leváltását és 34 százalék volt azon a véleményen, hogy maradjon a kormány, addig most 45 százalékuk támogatja a kormányváltás gondolatát, és csupán 26 százalékuk szeretné, ha maradna a jelenlegi kormány.

A közlemény szerint a politikai aktivitás erősödésének fontos jele, hogy a megkérdezettek 41 százaléka sorolható a biztos szavazó pártválasztók kategóriájába. A növekedés egyértelműen a Fidesznek kedvezett, ugyanis februárhoz képest 64-ről 68 százalékra nőtt a támogatottsága ezen a bázison, míg az MSZP-é 26-ról 20 százalékra csökkent - teszik hozzá.

Mint írják, az MDF eléri az 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ támogatottsága viszont nem haladja meg a 3 százalékot.

A kormány megítélése érdemben romlott február óta, így most a megkérdezettek 66 százaléka ítéli meg negatívan a kormányzat teljesítményét, míg az ellenzék megítélése javult, és most már 50 százalék a pozitív véleményt formálók aránya - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását