2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mediciek a Szépművészetiben

Megérkezett a műtárgyak első szállítmánya Olaszországból a Szépművészeti Múzeumba, A Mediciek fénykora - Élet és művészet a reneszánsz Firenzében című, január 24-én megnyíló nagyszabású kiállításra - közölte Baán László, a múzeum főigazgatója pénteken.
2008. január 11. péntek 15:26 - Hírextra
Sandro Botticelli (1445-1510) Pallasz Athéné és a kentaur című, nagyméretű festményét pénteken csomagolták ki újságírók jelenlétében a Szépművészeti Múzeumban, az épülő tárlaton.
Tátrai Vilmos, a kiállítás magyar társkurátora elmondta, hogy a képen, amely vélhetően 1482 körül készült, a legvalószínűbb értelmezés szerint az isteni tudást, a legmagasabb eszményeket megtestesítő istennő gyengéden üstökön ragadja és megzabolázza az állatias létet megtestesítő Kentaurt.

A képet a Medici család rendelte meg a festőtől, erre utalnak az istennő ruháján látható, összefont gyémántgyűrűket ábrázoló minták, amelyek a család jelképei. A festmény biztosítási értéke mintegy 7,5 milliárd forint.

Baán László elmondta, hogy a művészettörténet egyik legjelentősebb alkotása a másik két legismertebb Botticelli-művel - a Tavasszal, illetve a Vénusz születése című festménnyel együtt - a Mediciek egyik vidéki villájában függött a falon.

A képek később kerültek át a firenzei Uffizi képtárba. A Pallasz Athéné és a kentaur című kép csütörtökön érkezett a múzeumba Olaszországból több más műtárggyal együtt.

A főigazgató szerint a kép nagyszerűen jellemzi azt, amit Botticelliben szeret a ma embere. Baán László arról is beszélt, hogy bár a festőművész a kor egyik legnagyobbra értékelt festőóriása volt, halála után sokáig nem sorolták a legnagyobb alkotók közé. Csupán a 19. század elején fedezték fel újra, azóta ünnepelt sztárja a világ múzeumainak.

A nagyszabású kiállításra, amelynek összbiztosítási értéke meghaladja a 80 milliárd forintot, mintegy 200 műtárgy érkezik 60 olasz gyűjteményből. A kiállításon többek között Donatello, Fra Angelico, Verocchio, Botticelli, Leonardo, Raffaello, Bronzino és Vasari műveit láthatja a közönség. A kiállítás anyagában a festmények mellett egyebek mellett szobrok, rajzok, domborművek, ékszerek és falikárpitok szerepelnek. A tárlat az Unicredit Bank támogatásával jött létre.
Baán László elmondta, hogy a kiállítás összességében mintegy 300 millió forintba került, amelyből 80 millió forintot kaptak a Reneszánsz év költségvetéséből.

A Mediciek történetét felidézve a főigazgató kitért arra, hogy a család a Medici bank révén vált gazdaggá, amelyet 1397-ben alapítottak és amely a következő évszázadban Európa legnagyobb bankjává vált, behálózta az egész kontinenst. Szakértők szerint ez a bank Európa egyik leggazdagabb családjává tette a Medicieket, akik hihetetlen sokat költöttek és fordítottak vissza vagyonukból művészetre és Firenze építészetére.

A tárlatra 3200 forintért, elővételben 2800 forintért lehet belépőt váltani. A főigazgató becslése szerint legalább 200 ezer látogató tekinti majd meg a május 18-ig látható kiállítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását