2024. március 29. - Auguszta

Példázat mint művészet

"Példázat mint művészet" címmel nyílik kiállítás egy németországi galéria gyűjteményének anyagából pénteken Budapesten, a Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeumában - közölte az intézmény az MTI-vel.
2007. november 1. csütörtök 10:26 - Hírextra

Az "Exemplifikation wird Kunst" (Példázat mint művészet) című konstruktív-konkrét művészeti kiállítás a saarbrückeni St. Johann Galéria anyagából mutat be válogatást az OSAS (Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület) szervezésében.

Maurer Dóra képzőművész, a kiállítás szervezője elmondta, hogy a tárlaton, melyen többségében plasztikák láthatóak, 13 német, japán és holland művész geometrikus, úgynevezett konstruktív-konkrét műveit láthatja a közönség.

A Budapesten január 6-ig látható vándorkiállítás első állomása a német ludwigshafeni Wilhelm-Hack Múzeum volt, anyagát innen veszik át a szervezők, kibővített formában. Résztvevői a nemzetközi konkrét művészeti színtér ismert alkotói, többek között Jo Enzweiler, Sigurd Rompza, Hans-Jörg Glattfelder, Vera Molnar, Ewerdt Hilgemann, Heijo Hangen.

Az írásos összegzés szerint a kiállítás szokatlan címe onnan ered, hogy a neves művészek által mintegy 40 éve létrehozott és célkitűzéseit következetesen megvalósító csoport különböző témák köré szervezett kiállítások sorozatával vesz részt a Saarbrückeni Egyetem (művészet)elméleti kutatásaiban.

A kiállítás konkrét művek példáján erősíti meg a hozzá készült katalógus gazdag szöveganyagát, amely az ábrázoló és nem ábrázoló művészet értelmezését mélyíti el, és a meghatározások zűrzavarában igyekszik rendet teremteni a képtudomány legújabb eredményeinek alapján - írják.

A kiállítás a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület ötödik tárlata, a Vasarely Múzeumban, amelyet a Szépművészeti Múzeummal együtt a magyar és nemzetközi művészet új fórumává kívánnak alakítani, olyan közösségi hellyé, mely sikeresen közvetíti a kortárs művészet értékeit a szélesebb közönség felé.

A 2006 februárjában Budapesten megalakult Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesületet művészek hozták létre magánemberként, független kezdeményezésként, nemcsak azzal a céllal, hogy saját maguknak és a műveiknek fórumot teremtsenek, hanem azzal a szándékkal is, hogy bel- és külföldi, fiatalabb és idősebb kollégáikat bevonják a szélesebb párbeszédbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását