2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A mindenható káposzta

Szinte nincs olyan betegség, amelyre ne hatna természetes gyógyírként ez a kétéves zöldségnövény, amely frissen és savanyítva egyaránt számtalan étel kedvelt alapanyaga. Már az ókorban is ismerték és nagyra tartották, pedig akkor még nem voltak vele tiszt
2008. január 9. szerda 10:00 - Hírextra

Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, A-, B-, C- és U-vitamint. Ez a kombináció teszi lehetővé, hogy az emésztőrendszer, a gyomor legtökéletesebb gyógyszerének tartja a néphagyomány, de a természetgyógyászok és az orvosok is.

Közismert tisztító hatása: a gyulladásos fogínyt ugyanúgy gyógyítja, mint ahogyan a májat méregteleníti.

A káposztafélék nagy családja a brokkolitól a karalábéig, a kelkáposztától a karfiolig és a klasszikus fejes káposztáig igen széles, termőterülete jelentős. Egyes színes változatait pedig dísznövénynek is kiültetik.

Gasztronómiai felhasználásának most van az igazi szezonja. Ahány ország, annyi savanyúkáposzta és párolt káposzta: van, ahol sárgarépával színesítik - talán nem is tudva arról, hogy ez a változat milyen jót tesz a szemnek - másutt aszalt szilvával, sőt sokszor más gyümölcsökkel, vagy éppen gombával társítják, mint Oroszországban. Az egyik legolcsóbb téli vitaminforrás nyersen is kiváló, de megpárolva is nagyon sok variánsa létezik.

Van, ahol almalével öntözik párolás közben - az édes íz ellensúlyozza a sós-savanyú alaparomát - másutt borral vagy pezsgővel teszik alkalmivá. Különféle ízesítéssel alapétele a cseh, az orosz, a német, az osztrák és a magyar konyhának.

A töltöttkáposzta és a székelykáposzta kiadós egytálételek, míg a káposzta az egyik legnépszerűbb alapanyaga a fogyókúráknak is. Lehet belőle elegáns köretet, gyomorjavító korhelylevest, salátát és főételt egyaránt alkotni.

Talán csak desszertet nem, de erre sokszor nincs is szükség egy kiadós, káposztás ételből álló ebéd után.

A káposzta ma már olyannyira megbecsült zöldségféle, hogy Magyarországon fesztiválon ünneplik sokoldalú tulajdonságait. Ilyenkor mindig sor kerül nagyszabású, versenyszerű, töltött- és székelykáposzta főzésekre.

A székelykáposzta mintha egy ételcsalád lenne, annyiféle változata létezik immár: kolbászos, csirkemelles, szójás, füstölt húsos, tepsis, kuktás, bográcsos is - a különféle receptgyűjtemények és szakácskönyvek tanúsága szerint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását