2024. március 29. - Auguszta

A zsírszegény tej és a prosztatarák

Az étrend kalcium- és D-vitamintartalma nem befolyásolja a prosztatarák kockázatát, ám a zsírszegény vagy zsírmentes tej fogyasztása növelheti a rosszindulatú elváltozás esélyét - állítja két tanulmány is az American Journal of Epidemiology 2008-as első s
2008. január 3. csütörtök 16:05 - Hírextra

Korábban úgy vélték a kutatók, hogy az ételekben lévő kalcium módosítja a D vitamin lebontását a szervezetben, ezáltal növeli a prosztatarák valószínűségét.

Honoluluban, a Hawaii Egyetemen 1993 és 2002 között folytatott vizsgálatokat Song-Yi Park csoportja. Kaliforniában és Hawaii-on élő, különféle etnikumú 45 és 74 év közötti férfiak egészségét követték nyomon.

Az összesen 82 483 férfival étkezésükre vonatkozó kérdőívet töltettek ki és figyelembe vették súlyukat, dohányzási szokásaikat, iskolázottságukat is.

Az átlagosan nyolc évnyi megfigyelés alatt 4404 férfinál fejlődött ki prosztatarák. Semmi bizonyítékát nem találták a kutatók, hogy a kalcium vagy a D vitamin bármilyen mértékben növelte volna a rosszindulatú elváltozás kockázatát. A további, részletes vizsgálatok alapján viszont azt állapította meg Park és csapata, hogy a zsírszegény tej fogyasztása növelte, a teljes tejé pedig csökkentette a tumorok kialakulásának esélyét.

Egy hasonló elemzésben Yikyung Park, a marylandi Bethesda Nemzeti Rákkutató Intézetének (NIH) kutatója csoportjával 293 888 férfi adatait összegzi. Az átlagos követési idő hat év volt, 1995 és 2001 között.

Ez a kutatócsapat sem talált összefüggést a kalciumbevitel és a prosztatarák kialakulása között. Ugyanakkor az előző tanulmányhoz hasonlóan a marylandi kutatócsoport is arra jutott, hogy a lefölözött tej fogyasztása növeli az előrehaladott prosztatarák esélyét. Ez a vizsgálat viszont azt találta, hogy a nem tejtermékekből származó kalcium fogyasztása csökkenti a kezdődő prosztatarák kockázatát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását