2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Exkluzív interjú Balsai Istvánnal – az MDF-től a magánéletig

Balsai István fideszes képviselőnek kártérítést ítélt meg a bíróság, amiért Herényi Károly több társával együtt szabálytalanul kizárta korábbi pártjából, az MDF-ből. Erről, a népszavazásról, az antalli időkről, a határon túli magyarságról, és az ellenzék
2007. november 19. hétfő 07:33 - Constantinovits Milán
Az ominózus kizárás, a Fidesz-MDF viszony, és az elnök bon motja

Képviselő úr, kezdjük ott, hogy önt 2004 szeptemberében kizárták több társával együtt az MDF-frakcióból. A bíróság azonban másodfokon szabálytalannak minősítette ezt, és kártérítésre kötelezte az MDF-et, Herényi Károly frakcióvezetőt pedig nyilvános bocsánatkérésre szólította fel. Mi történt azóta?

Végrehajtást kértünk a fővárosi bíróságtól a bocsánatkérés és a sajtótájékoztató elmaradása miatt. Egyébként a pernek jogerősen befejezett részétől függetlenül van még folytatása, tehát a tényleges kárunkat, a biztossági és egyéb tisztségekből adódókat még nem tisztázta a bíróság, vagyis még el fog tartani egy darabig az ügy. Így fogják vinni Dávid Ibolyát a sajtótájékoztatóra.
(Mutat egy karikatúrát, amin egy öltönyös alak a hóna alatt cipeli az MDF elnökasszonyát.)

Mit gondol, miért nem akarja az MDF teljesíteni a bíróság döntését?

 
Az interjú készítését követő napon az MDF részéről Herényi Károly és Csapody Miklós eleget tett a bíróság határozatának, és bocsánatot kért a kizártaktól. Ezt azonban ironikus formában, vádolva tették meg. Lásd erről részletesen cikkünket.
Herényi, aki nagyszerű jogásznak tartja magát, azt mondja, azért nem tesznek eleget a döntésnek, mert a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak felülvizsgálat kérelemmel. Egyébként harmadszor fordulnak már oda. A bíróság nálunk egy ilyen kényelmes intézmény, nem mennek utána az adósoknak. Az egész ügynek az a lényege, hogy ők azt hitték, bebújhatnak az országgyűlés mögé. Sajnos Szili Katalin és az ügyrendi bizottság akkori összetétele elég sokat segített neki, de ne menjünk bele a részletekbe. Sok ilyen hiba van a törvényben és a házszabályban, többek közt nem lehet perelni az Országgyűlést. Például, ha az Országgyűlés olyan döntést hozna, hogy egy képviselő nem tesz eleget az összeférhetetlen tisztségei megszüntetésének, és ezért megfosztja mandátumától, ez ellen a Magyar Köztársaság bíróságához nem lehetne fordulni. Mi nem akarjuk az ügyet ezzel húzni, majd felvetjük ezt a kérdést is, ha vége lesz a kizárási pernek.

Tovább göngyölítve a történteket, ön több hónapnyi független képviselősködés után átült a Fidesz frakciójába.

A függetlenség jól hangzik, de nagyon rossz dolog a képviselői munka szempontjából: nincs felszólalási lehetőség, csak mikroszkopikus méretekben. Van most is egy független képviselő, Gyenesei István, itt az irodája mellettem, ő egy-két percet tud egy költségvetési vitában felszólalni.

Egyértelmű volt, hogy a Fideszben folytatja pályafutását?

Persze, hiszen frakciószövetségben voltunk a Fidesszel, együtt indultunk a választáson, csak Dávid Ibolyáék erről elfelejtkeztek. Bele is görcsöltek a szerepükbe. Azt mindenesetre elintézték, hogy ne legyen Tarlós polgármester, legnagyobb teljesítményük volt ez. Visszatérve: egyhangú döntéssel elfogadta a Fidesz a csatlakozási szándékomat, így ott folytathattam a munkámat. Ez nem okozott különösebb törést, mert mindig ott volt a nevem mellett a Fideszé is, amikor megválasztottak képviselőnek. Tehát ez nem egy identitás- vagy paradigmaváltás volt. Tulajdonképpen 1990-ben sem volt rossz kapcsolatom a Fidesszel, habár ellenzékben voltak. 1994-től kezdve pedig minden együtt történt. Amikor Fodor Gáborék elmentek, illetve már a taxisblokádtól kezdve egészen más álláspontja volt a Fidesznek, mint az SZDSZ-nek, alkotmányossági és egyéb kérdésekben is. Azt hiszem, nemcsak a magam nevében mondhatom, hogy akkori kormánypártként sosem haragudtunk a Fideszre.

Ugyanakkor a közvélekedés az, hogy akkoriban a Fidesz az SZDSZ fiókszervezeteként működött.

Nem volt igazán így. Személyi összefüggések voltak, és főleg a választások előtt, az Ellenzéki Kerekasztal idején, amikor a Fidesz félt, hogy a magas parlamenti küszöb miatt esetleg nem kerül be. A népszavazás azonban felhozta őket, így ez a probléma megszűnt. Parlamenti munkánk során azt tapasztaltuk, hogy a Fidesz első négy éves tevékenysége megkülönböztethető volt az SZDSZ-étől, legalábbis az engem érintő ügyekben.



A mai Fidesz esetében viszont már messze nem a parlamenti bejutás a kérdés, hiszen a jobboldalon nem is maradt szinte senki önökön és az MDF-en kívül. 1990 óta jelentősen leszűkült a pártpaletta. Ez az „egy a tábor egy a zászló”-gondolat, és a gyűjtőpárti szerep biztos, hogy helyes?

Nem egy a zászló, hat vagy hét szervezet van itt, már egy szövetségről van szó. Ez az elnök úrtól egy jó bon mot volt, de tudjuk, hogy épp ő az, aki súlyt helyez arra, hogy legyen itt kisgazda, legyen Nemzeti Fórum, és legyen egyéb olyan szövetségi tagunk, ami egy nagy néppárthoz kell.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását