2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Borok a Duoro völgyéből

Több százféle portugál bor létezik, könnyű és testes, vörös és fehér, bár a legtöbben a portóit ismerik, ahhoz hasonlóan, ahogyan a külföldiek a tokajival azonosítják a magyar borkínálatot. Ezt a tévhitet megcáfolandó, több mint két tucatnyi portugál borb
2007. november 9. péntek 17:26 - Hírextra

A Portugál Kereskedelmi és Idegenforgalmi Központ által szervezett eseményen elsősorban az édes, fűszeres, gyümölcsös illatú vörös borok domináltak, mind a Duoro folyó völgyéből valók.

A kisebb-nagyobb portugál pincészetek és borházak vezetői személyesen mutatták be nedűiket. Ezek egy részét francia tölgyből készült hordóban érlelik, de azok sem kevésbé értékesek, amelyek acéltartályokban várják, hogy a polcokra kerüljenek - tudta meg az MTI munkatársa Rui Meirelestől, az egyik borászat vezetőjétől.

A bemutatott palackok többsége úgynevezett asztali bor, amely Portugáliában egészen más fogalmat takar, mint Magyarországon. Ezek a finom, többségükben testes, fűszeres borok - általában 13,5 fokosak - akár egy egyszerűbb ebéd vagy vacsora mellé, vagy esti, kandalló melletti vagy tengerparti beszélgetéshez is kiválóan megfelelnek.

A portói sem hiányzott természetesen a kínálatból. A világ egyik leghíresebb, aperitifje és desszertbora úgy "készül", hogy a szőlő leszedését követően nem várják meg, amíg a must erjedni kezd, hanem 48 órán belül "felerősítik" alkohollal, amely aztán így érlelődik tovább, minimum öt évig.
Magyarországon még viszonylag kevesen hívei a portugál boroknak, pedig van olyan hazai vinotéka, ahol 70-féle is kapható - jegyezte meg Joaquim Pimpao portugál gazdasági és kereskedelmi tanácsos.

A palackok ára az átlagos minőségű francia és az olasz borokéval közel azonos, a kevésbé élénk kereslet oka tehát elsősorban az, hogy a magyar borkedvelők még nem nagyon ismerik az innen származó italokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását