2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Cenzúrázzák De Palma iraki filmjét

Brian De Palma amerikai filmrendező felháborodásának adott hangot amiatt, hogy cenzúrának vetették alá Redacted (Szerkesztve) című új filmjét, amely az iraki háború szörnyűségeiről szól, s amelyet novemberben mutatnak be.
2007. október 19. péntek 21:26 - Hírextra
A film forgalmazója, a Magnolia Pictures elrendelte, hogy a film végén látható fotómontázson feketítsék ki a halott iraki katonák arcát.

A forgalmazó cég elnöke azt mondta, azért kellett cenzúrát alkalmazni, nehogy a halott iraki katonák családjai pert indítsanak. Továbbá hangsúlyozta, hogy a forgalmazó cég "tarthatatlan jogi helyzetbe" került, s De Palma elvesztette a végső vágásra vonatkozó jogát az Amerikai Rendezők Céhével történt egyeztetés alapján.

A 67 éves rendező a biztosítókat vádolja, mondván, túl sok hatalmat gyakorolnak a filmforgalmazás felett. A Magnolia Picture elnöke elismerte, hogy a fotómontázs cenzúrázása nélkül nem köthetett volna biztosítást a filmre, mivel a fotók túl leplezetlenek ahhoz, hogy újságokban és hírműsorokban láthatók legyenek.

De Palma filmje megtörtént eseményen alapszik, nevezetesen azon a brutalitáson, hogy 2006 márciusában amerikai katonák csoportosan megerőszakoltak és meggyilkoltak egy 14 éves iraki lányt, majd lemészárolták a szüleit és más családtagjait.

A rendező - aki A háború áldozatai című 1989-es filmjét szintén egy fiatal lány amerikai katonák általi megerőszakolásáról készítette - úgy véli, hogy az iraki háború "egyértelmű baklövés", de az amerikai nagyvállalatok számára rendkívül jövedelmező, a médiának pedig óriási üzlet napi huszonnégy órában tudósítani róla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását