2024. április 19. - Emma

Botrányra készülnek a filmfesztiválon

A pénteken kezdődő Római Filmfesztivál megzavarására készülnek az olasz filmrendezők. A Centoautori (Száz szerző) nevű filmes érdekvédelmi szervezet tüntetéseket helyezett kilátásba a filmünnep ellen, hogy felhívják a figyelmet az olasz mozi sanyarú helyz
2007. október 18. csütörtök 07:41 - Hírextra

"Nem ellenezzük a római Festát, de ha arra korlátozódik, hogy végigvonulnak vörös szőnyegen a hollywoodi sztárok és a politikusok, miközben nem érdekli őket a kultúra, hallatni fogjuk hangunkat" - nyilatkozott a Corriere della Sera című olasz napilapnak a mozgalom nevében Valerio Jalongo rendező. "A mozinak vissza kell hódítania a közönség bizalmát, de ehhez minőségi javulás szükséges, ami elképzelhetetlen több anyagi támogatás és produceri közreműködés nélkül" - tette hozzá kollégája, Daniele Luchetti.

Francesco Rutelli olasz kulturális miniszter "oxigénpalackot" kíván nyújtani a várhatóan 3-4 év múlva elkészülő filmtörvény előtt az itáliai filmeseknek olyan intézkedésekkel, amelyek a legnagyobb tv-társaságokat, a RAI-t, a Mediasetet és a Sky-t az olasz filmbe való befektetésre, valamint a hazai játék- és dokumentumfilmek bemutatására köteleznék. Egyes hírek szerint ezeknek az érdekcsoportoknak azonban megvannak a maguk emberei az olasz szenátusban, és képesek megtorpedózni a javaslatot.

Ha a Rutelli-terv megfeneklik, az a paradox helyzet is előállhat, hogy a tüntetőket az a Bernardo Bertolucci filmrendező vezeti, aki előtt éppen a fesztivál akar tisztelegni a 30 évvel ezelőtt bemutatott nagy történelmi eposza, a Huszadik század kapcsán, a film egyik főszereplőjével, Gérard Depardieu-vel együtt.

Emlékezésekben amúgy sem lesz hiány: már megérkezett Rómába Gilles Jacob, a Cannes-i filmfesztivál igazgatója, aki Anna Magnani előtt tiszteleg A római anyafarkas című rövidfilmjével. Az olasz neorealizmus egyik legnagyobb színésznője jövőre lenne 100 éves. Ugyancsak az Örök Városban tartózkodik már a Genfben élő Sofia Loren, akit pénteken a Capitoliumon tüntettek ki színészi díjjal, és ennek kapcsán bemutatják a Házasság olasz módra című filmet, amelyben egykori legkedvesebb partnerével, Marcello Mastroiannival játszott együtt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását