2024. április 19. - Emma

A hátfájást komolyan kell venni!

Napjainkban egyre többen küszködnek mindennapos hátfájdalmakkal, ilyenkor a legfontosabb, hogy mielőbb kiderítsük, hogy mi állhat a panasz hátterében. Elbagatellizálás helyett azonban a gyors cselekvés és a személyre szabott kezelés a célravezető!
2023. február 15. szerda 08:56 - HírExtra

A fájdalmat nem lehet, és nem is szabad megszokni!

Számos kutatás, és felmérés megerősíti, hogy a felnőtt lakosság körülbelül 80%-át érinti a hátfájás valamilyen formában, és a gyakorisága egyre növekszik. Az elmúlt évtizedekben megduplázódott az érintettek köre. 

A háttérben meghúzódó tényezők feltárása elengedhetetlen a megfelelő kezelés megkezdéséhez. A CMC Déli Klinika fájdalomambulanciája ideális megoldást kínál profi szakemberek segítségével egy személyre szabott kivizsgálás, és terápia megtervezéséhez. 

Egy viszonylag új tanulmány szintén rávilágít arra, hogy nem csupán az életminőség romlásával kell számolnunk a háti panaszok mellett, hanem befolyással van a halálozásra is. Ez az összefüggés, miszerint a hátfájdalom növelheti a halálozási rizikót, nem egyértelmű. 

Abból kiindulva viszont, hogy a napi tevékenységek elvégzése jelentősen nehezedik egy efféle állapotban, így a fizikai aktivitás csökken, hamar meglátható, hogy mi a probléma forrása. A kevesebb mozgás, vagy a fizikai aktivitás teljes hiánya növelheti a krónikus betegségek megjelenési esélyét, ugyanakkor némi plusz súllyal is számolhatunk. 

A hátfájás megelőzéséért érdemes odafigyelni az ideális testtartásra, a rendszeres mozgásra, valamint a megfelelő testsúly fenntartására. Amikor viszont már panaszok nehezítik életünket, mielőbbi kivizsgálás javasolt!

Mikor ajánlott felkeresni a fájdalomambulanciát? 

Különféle mozgásszervi panaszok fennállásakor, akár reggeli hátfájásról, nyaki merevségről van szó, akár napközbeni folyamatos fájdalomról, az okok felderítése rendkívül fontos. Egyedül így lehetséges specifikus, személyre szabott kezelési tervet kialakítani. 

A terápiás lehetőségek igen sokfélék, a lokális gyógyszeres kezelésen túl egyéni gyógytorna, manuálterápia, kinesio tapasz, gyógyászati segédeszközök alkalmazása az aktuális állapot alapján. Komplex, fizioterápiás kezelések egyaránt elérhetők, mint például lágylézerrel, ultrahanggal történő terápia. 

Rendkívül széles a paletta, ennek köszönhetően valóban személyre szabott módon kezelhetők az egyes problémák, így a legideálisabb opció választható ki a specialisták segítségével. 

Miért fontos a háti panaszok okait feltérképezni? 

A modern világ “népbetegségeként” ismert mozgásszervi panaszok igen jelentősek, egyre többünket érint valamilyen formában a hátfájás problémája. Adódhat életmódbeli tényezők miatt is, mint például irodai, számítógépes, ülőmunka, mozgásszegény életvitel. 

Ugyanakkor nem csupán tartásbeli rendellenességek okán jelenhet meg, ezért különösképp fontos a mielőbbi kivizsgálás. Kezeletlenül nagymértékben romolhat az életminőség, a napi teendők elvégzése egyre nehezedik, mely végül súlyos károkat okozhat. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását