2024. március 28. - Gedeon, Johanna

MRI vizsgálat: válasz mindenre, amit eddig nem mertél megkérdezni

2020 tavasza óta az egészség értéke, mint esszenciális része a teljes életnek, jelentősen felerősödött. Be kellett látnunk, hogy egészséges szervezet nélkül nincs (komplex) élet. Ezt a hatalmas ellenállóképességgel bíró, olykor mégis nagyon törékeny kincsünket azonban nem csak vírusok, bacilusok veszélyeztetik, hanem balesetek és sérülések is reszkírozzák egyik legfontosabb értékünket.
2021. október 6. szerda 08:50 - HírExtra

Többször pedig a szervezetünk önmaga ellen indít hadjáratot. A leghasznosabb védekezés a prevenció, de tudjuk, hogy ezt nem mindig sikerül megvalósítani. A nagyszerű tudósoknak köszönhetően azonban ma már kaphatunk még egy esélyt az élettől arra, hogy másként csináljuk, amiben óriási szerepet játszanak a diagnosztikai eljárások. Azok közül is a hazánkban az utóbbi 10-15 évben egyre elterjedtebb mágneses rezonancia képalkotás, az MRI vizsgálat. Tudjunk meg többet az MRI-ről; ismerjük meg zárt és nyitott típusait, hogy ne az attól való ok nélküli félelmünk miatt maradjon el az életet mentő diagnosztika!

Az MR eredete

Az MRI vizsgálatot, mint diagnosztikus eljárást az 1970-es évektől kutatják. A technika erőteljes fejlődésének eredményeként egy évtizeddel később, a '80-as években már alkalmazták is az orvoslásban. A technológia a mágneses térerősségnek a szervezetünkre való ártalmatlan hatását használja ki képalkotáshoz.

Az MRI-vizsgálati módszer kidolgozásáért többen is kaptak Nobel-díjat, hiszen ez egy, már a XX. század elején kezdődött kutatási folyamat eredménye. Legutóbb, 2003-ban megosztott Nobel-díjat vehetett át Paul Lauterbur és Peter Mansfield, a mágneses rezonancián alapuló képalkotásért. Ez jelzésértékű: a tudományos forradalom jelen időben zajlik.

Az MRI vizsgálatok lényege

Az MRI az angol Magnetic Resonance Imaging szavak kezdőbetűiből alkotott mozaikszó. Magyarra lefordítva: mágneses rezonanciás képalkotás.

Az MRI vizsgálatok lényege, hogy mágneses térerő és rádióhullámok segítségével készítenek képet szervezetünk belsejéről. Sőt az MRI lehetővé teszi azt is, hogy a szervezetben végbemenő folyamatokat is vizsgálja működés közben. És teszi mindezt invazív (műtéti beavatkozás nélkül) módon, bármiféle ártalmas sugárzástól mentesen.

A képalkotás

Az MRI vizsgálatok során a szervezetről képszeletek készülnek, de a CT-vel szemben, ahol csak transzverzális síkban készülhet a felvétel, MRI esetén bármelyik síkon keresztül kivitelezhető ez. Ezáltal sokkal pontosabb és alaposabb képet kaphatunk.

Az MRI vizsgálatok a mágneses térerőnek a hidrogénre, mint protonra kifejtett hatását használják ki. A mágneses térerő szerint igazodott hidrogénatomokat rádióhullámokkal gerjesztik, vagyis azokat magasabb energiaszintre juttatják. A részecskék viszont ragaszkodnak az energiaminimum elvéhez, ami miatt mielőbb meg szeretnének szabadulni ettől a plusz energiától, ezért azt fény formájában kibocsátják magukból. Ezt a jelenséget használják fel az MRI vizsgálat során a felvétel készítéséhez.

Biztonság: bármikor mindenkinek

Az MRI diagnosztika másik hatalmas előnye a precíz, pontos képalkotás mellett a biztonságossága. Bár a CT és a röntgen vizsgálatok sem veszélyesek, ha betartják a megfelelő időtartamot a vizsgálatok között. Ez azonban csak korlátozott megismételhetőséget tesz lehetővé. Ezzel szemben MRI vizsgálat alkalmával ártalmatlan mágneses térerőnek és rádióhullámoknak vagyunk kitéve, melyeknek máig nem találtak káros mellékhatását szervezetünkre.

Ezért korlátlanul megismételhető az MRI vizsgálat, s korosztály-függetlenül alkalmazható mindenkinél.

A nyitott MRI vizsgálatok lehetőségei

Az MRI vizsgálatok kifejlesztésekor méltán gondolhatták azt, hogy a tudomány megtalálta a tökéletes képalkotó diagnosztikai módszert. Annyi hiba csúszott a számításba, hogy a 2000 előtt a szervezetbe épített implantátumok (protézisek, stentek, klipsek, csavarok stb.), pacemakerek nem MRI-kompatibilisek, így tulajdonosaik nem vizsgálhatóak MRI-vel.

A XXI. század kezdetétől MRI-kompatibilis orvosi eszközöket alkalmaznak ezen akadály kiküszöbölésére. A problémát leginkább mégis a nyitott MRI vizsgálatok bevezetése látszik megoldani. A 280 fokban nyitott MRI készülékekkel csökkenthetjük ezeknek az implantátumoknak a képtorzító hatását.

A nyitott MRI vizsgálat alkalmával ugyanis kisebb mágneses térerőt (0,3-0,4T körül, szemben a zárt MRI berendezések 1,5-3T-jával) alkalmaznak. Ezzel egyidejűleg romlik a kép minősége is, azonban a gyakorlat azt igazolta, hogy az ízületek, a gerinc s általában a mozgásszervi problémák diagnosztizálására elegendő a kisebb mágneses térerő is.

A nyitott MRI vizsgálat mellett szól még, hogy klausztrofóbiások, szorongással élők és kisgyermekek esetén is nagyobb biztonságérzettel alkalmazható. Ezen felül, nyitott MRI vizsgálat során a hozzátartozó is a vizsgálóteremben maradhat, sõt akár foghatja is a páciens kezét is, hiszen nincsen káros sugárzás.

Ami az árakat illeti

Az MRI vizsgálatok általában nem olcsók, viszont életmentők lehetnek. Ennek természetesen technikai, de pszichológiai okai is vannak. Mivel korlátlanul ismételhető, sajnos sokan visszaélnének a vizsgálat alkalmazásával, és a szükségesnél többször vetnék magukat alá MRI vizsgálatnak esetleg kizárva vagy késleltetve azokat, akiknek valóban sürgős a diagnosztika.

Az egészség fontos! Kezdjük az odafigyeléssel, prevencióval s folytassuk a diagnosztikával! A legpontosabb adatokért válasszuk az MRI vizsgálatokat!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását