2024. április 26. - Ervin

Mikor használhatjuk fűtésre a klíma berendezést?

Itthon egyáltalán nem gyakori a klímával való fűtés, aminek nyilván több oka is van, egyrészt nincs benne a köztudatban, hogy a klíma berendezés is lehetővé teszi a gazdaságos fűtést. Másrészt pedig az emberek többsége amellett, hogy bizonytalan abban, hogy vajon működhet-e a gazdaságosan a fűtésre használt klíma nem is feltétlenül tud róla, hogy a klíma hűtésen kívül fűtésre is használható.
2022. február 4. péntek 11:09 - HírExtra

Egy kis utánajárással kiderül, hogy a klímakészülékekkel is lehetséges gazdaságosan fűteni, sőt a megfelelő készülék kiválasztásával akár 20-30 százalékot is megtakaríthatunk a modern gázkazánokhoz képest. A fűtésre is alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami a hagyományos fűtőszálas fűtési technikától négyszer, de akár ötször is magasabb hatásfokot biztosít, és így nem 1kw áramból állít elő 1 kw energiát. A hőszivattyúk lényege, hogy egy adott közegből a másikba szállítják a hőenergiát, a klímaberendezés itt egy hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a levegőt lehűti a hőcserélő segítségével, fűtési üzemmódban pedig felfűti.

A klímában van egy speciális hűtőközeg, ami cseppfolyósból gáz halmazállapotúba alakul át, így elvezetve a hőt. Amikor a lakás levegőjét hűteni kell, akkor azt a klímában található hűtőközeg hűti le, fűtéskor pedig ugyanez fűti fel. A folyamat közben az elektromos áram nem a levegő hőmérsékletének szabályozásához szükséges, hanem pusztán a berendezés működéséhez, így lehetséges az, hogy egy jól megválasztott légkondicionáló berendezés akár négyszer-ötször hatékonyabban fűt, mint egy villanyradiátor.

Egy ilyen új kazettás klíma fűtési rendszer kiépítése ma már nem kerül sokba, így nem csak újépítésű házakban éri meg fűtésre a klíma beszerelés. A már meglévő padlófűtést vagy kazános rendszert is akár megéri lecserélni, vagy korszerűsíteni, mert a fogyasztási hatékonyságnak köszönhetően pár év alatt megtérül a befektetett pénz.

Akkor is megérheti a klíma szerelés fűtésre, ha temperáló fűtésre van használva, tehát a már meglévő gázfűtés a legtöbbet használt fűtés, a klímával csak rásegítő fűtést kell végezni.

Akár a hagyományos készülékek is alkalmasak fűtésre, de arra, hogy a teljes téli időszakot végigfűtsék, inkább kifejezetten erre optimalizált (fűtésre optimalizált) berendezést ajánlunk, amik nem csak +5 fokig használhatóak.

Az ilyen klímarendszerek kiépítése egyébként sokkal egyszerűbb, mint a gázfűtés telepítése (kazán, kémény, radiátorok vagy padlófűtés, engedélyeztetés stb.) és nem is kell hónapokat várni rá, amíg elkészül.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását