2024. április 29. - Péter

Hazatértek a Mount Everest ostromlói

"Nagyon vágytunk a Mount Everest csúcsára, ez volt a fókuszpontja az expedíciónknak, úgyhogy hiányérzettel jöttünk haza és van némi csalódottság is bennünk" - mondta Klein Dávid hegymászó, aki társával Várkonyi Lászlóval kedden érkezett haza.
2008. június 10. kedd 15:45 - Hírextra
A Pepsi Max Everest Expedíció két tagja arra vállalkozott, hogy megkísérli elérni a Mount Everest 8850 méteres csúcsát, sportszerű módon, azaz oxigénpalack és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül. Várkonyi László idén hetedszerre, Klein Dávid ötödszörre próbálkozott a feladattal, sikertelenül.

A problémák már akkor kezdődtek, amikor még el sem indultak a hegymászók, ugyanis március 11-én értesültek arról, hogy az összes külföldi hegymászó-expedíciót kitiltotta a 2008-as tavaszi mászószezon idejére a Mount Everest vidékéről (tibeti oldaláról) a Kínai Tibeti Hegymászó Szövetség.

Az expedíciót legnagyobb szponzora mentette ki szorult helyzetéből, megduplázta az anyagi támogatást, így lehetővé tette, hogy a páros az északi (tibeti) normál út helyett a déli (nepáli) normál utat válassza és elinduljon március 28-án, két héttel az eredeti időpont után.

A két hegymászó arról számolt be, hogy április 11 . és április 29. között tevékenységüket a nepáli hadsereg korlátozta: a kötélpálya kiépítését a 2-es táborba (6400 méter) szándékosan késleltették, majd katonákat telepítettek oda, hogy a mászók ne mehessenek feljebb.

"Azért van bennünk csalódottság, mert nem kaptunk lehetőséget arra, hogy elérjük a csúcsot. Sok idő telt el úgy, hogy nem csináltunk semmit és kevés idő maradt arra, hogy feljussunk" - mondta a távirati irodának Klein Dávid.

Mindkét hegymászó küzdött egészségügyi problémákkal is, torokfájással, köhögéssel. Klein Dávid azonban hangsúlyozta: "nem volt több egészségügyi problémánk, mint amit fel lehet dolgozni egy expedícióban, azonban nem volt lehetőség pihenésre".

Klein Dávid tüdőgyulladása olyan intenzív tüneteket produkált, hogy vissza kellett fordulnia, Várkonyi László egyedül próbált feljebb jutni, de sikertelenül, a kedvezőtlen időjárás és nem túl jó egészségi állapota őt is visszafordította. Az expedíció mindkét tagja idén 7950 méter magasra jutott fel a Mount Everesten.

"Nagyon sokat gondolkodtunk, hogy mit, hogyan kellett volna másként csinálni, de nem jutottunk egyezségre. Igazából kényszerpályán mozogtunk" - mondta az MTI-nek Várkonyi László.

A két hegymászó nem mondott le a Mount Everest meghódításáról, de előtte másik nyolcezer méternél magasabb hegyre szeretne feljutni. "A K2 (8611 méter) is szóba került, a Gasherbrum I. (8068 méter) és a Broad Peak (8047 méter) is. Ezek valamilyen kombinációjával fogunk próbálkozni. A Mount Everestet egy évig pihentetjük, de mindenképpen szeretnénk visszatérni" - fogalmazott Klein Dávid.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását