2024. április 18. - Andrea, Ilma

Télen is gondoskodjunk állataink kullancs elleni védelméről!

A tévhittel ellentétben, hogy kizárólag nyáron mutatkoznak, valójában az év bármely napján összefuthatunk kullancsokkal. Nem csak mi, de állataink is ki vannak téve a csípésnek és a fertőző betegségeknek. Ezért fontos a védelemről télen is gondoskodni!
2021. november 13. szombat 07:54 - HírExtra

Bárhol, bármikor érhet kellemetlen meglepetés

Kullancsokkal bármelyik évszakban találkozhatunk, amely okozója az éghajlatváltozás. Napjainkban sajnos már nincs tartósan olyan hideg időjárás, hogy a paraziták megfagyjanak, és simán átvészelik a telet.

Évtizedekkel ezelőtt télen, a hosszú hónapokig tartó fagyok következtében pusztultak el a kullancsok, de manapság akár 15 fokos hőingadozás is segítheti az ő túlélésüket.

Magyarországon sajnos nagyon gyakori, hogy a kullancsok babéziával fertőzik háziállatainkat. Ennek elkerülése érdekében nem szabad félvállról venni vagy szüneteltetni a kullancs elleni védekezést télen sem.

A bolhák esetében is ugyanez a helyzet, ők is az év bármely napján támadhatják kedvenceinket. A szúnyogok esetében még megnyugodhatunk, hiszen ők jellemzően nem érik meg a tél végét. Néhány állatorvos azonban úgy gondolja, télen sem szabad abbahagyni a szívférgesség elleni védekezést, amelyeket a szúnyogok terjesztenek, és halálosan végződhetnek.

Megfelelő védekezés kullancsok ellen

Kullancsok ellen többféle módszerrel is lehet védekezni. Népszerű választásnak bizonyul a speciális, kullancs és bolha elleni nyakörv, amely parazitával való érintkezés esetén azonnal elpusztítja azt. Így az élősködők nem tudják megcsípni az állatot, mert az azonnal semlegesítve lesz a nyakörv hatóanyagának köszönhetően.

A másik lehetőség a szájon át adható, kutya élősködők elleni szerek használata. Ezek adagolásánál figyelembe kell venni a kutya súlyát, ezért mindig aktuális súlyadatokkal kell rendelkezni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy néhány kg-onként léteznek súlykategóriák. Például egy 22 kg-os kutya nem kaphat 19 kg és 20 kg közötti adagot, mert az a dózis nem elegendő számára.

Kölyköknél viszont más módszert kell alkalmazni. Ha olyan kullancs elleni védelmet nyújtó szert adunk neki, amely 3 hónapon át hatékony, a 3 hónappal későbbi súlyát kell számításba venni. 

Állatorvos segítségével meg lehet nagyjából határozni, hogy mekkorát fog nőni a kutya, így ahhoz mérten kell adagolni a szert. Ha a kutya túlnő a saccolt súlyon, a szer már nem lesz hatékony.

Érdemes állatorvossal konzultálni a kullancsirtó szer kiválasztásáról és adagolásáról, valamint kutyánk egyéni igényeiről is. Számításba kell venni a kort, az egészségügyi állapotot, fizikai erőnlétet és az esetleges ételérzékenységeket is.

A Petissimo webáruház széles kínálattal vár minden felelős gazdit, aki kedvence egészségéről és biztonságáról, valamint jóllétéről szeretne gondoskodni. Tekintsd meg a kiváló termékeket, eszközöket és eledeleket is, és kényeztesd kutyád a legnagyobb szeretettel és gondoskodással!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását