2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az akváriumok levegőztetéséről dióhéjban

Aki akváriumi halakat tart, az jól tudja, hogy az állatoknak a megfelelő hőmérsékletű vízen kívül szükségük van táplálékra, fényre és elegendő oxigénre. Ez utóbbiról a kezdő akvaristák néha hajlamosak megfeledkezni, ezért vegyük sorra, miért is olyan fontos a halaknak a levegőztetés!
2021. augusztus 11. szerda 17:18 - HírExtra

Miért van szükség az akvárium levegőztetésére?

Akik szerint a levegőztető berendezés használata felesleges, azok általában azzal érvelnek, hogy hiszen a tóban és a folyóban sincs levegőztető, mégis megélnek a halak… Nos, a természetes vizek egyrészt folyamatosan mozgásban vannak a sodrás vagy a levegő által keltett hullámok miatt, ami kedvez az oxigén vízbe való beáramlásának.

Másrészt az algák és egyes vízinövények is képesek oxigént termelni, így az élővilág egyensúlyban tartja önmagát. Azonban időnként itt is előfordul, hogy a víz oxigénszintje drasztikusan lecsökken, ez pedig általában tömeges halpusztuláshoz vezet. Vagyis nem feltétlenül igaz, hogy a tavi vagy folyami halak mindig kellő mennyiségű oxigénhez jutnak. 

Mivel az akváriumban nem mozog a víz, és (jó esetben) algák sincsenek, ezért mesterségesen kell gondoskodni a víz levegőztetéséről, amihez egy, a Petgurunál is kapható légpumpát érdemes használni. Ez a készülék folyamatosan oxigénnel látja el a vizet, így a halak számára ideális körülményeket biztosít. 

Mi történik, ha túl sok vagy túl kevés a vízben az oxigén?

Ha az oxigénszint lecsökken, annak az az egyik legárulkodóbb jele, hogy a halak rendszeresen felúsznak a felszínre, hogy levegőt vegyenek, valamint a kopoltyúfedőik is sokkal gyorsabban mozognak, mint kellene. Ilyenkor a szervezetükben felhalmozódik a szén-dioxid, ami végső esetben az állatok halálához vezethet. Ilyenkor sürgősen gondoskodni kell az akvárium levegőztetéséről egy légpumpa segítségével.

A másik véglet, ha a víz túltelítődik oxigénnel. Ilyenkor a halak légzése lelassul, némely fajok pedig sok nyálkát kezdenek el termelni. Ez szintén súlyos következményekkel járhat számukra, így ebben az esetben nagy méretű buborékokkal kell “kihajtani” a vízből a felesleges oxigént, hogy helyreálljon az egyensúly. 

Mennyi az optimális oxigénszint?

Ez attól függ, milyen halakat tartasz az akváriumban, de általánosságban 5-8 milligramm/liter mennyiséget érdemes biztosítani a számukra ahhoz, hogy megfelelően tudjanak lélegezni. Ha ez valamiért mégsem lenne megfelelő, ne légy rest utánajárni a fajta pontos igényeinek! 

A levegőztetőnek állandóan működnie kell?

Természetesen igen! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy éjszakára kikapcsolják a légpumpát, mondván a hangos zúgás és bugyborékolás idegesítő, és nem lehet tőle nyugodtan aludni. Azonban ahogy az ember is lélegzik éjszaka, úgy a halak is, tehát 0-24-ben szükségük van az oxigéndús vízre. 

Ezért ha zavar a levegőztető hangja, akkor vagy tedd távolabb az akváriumot a hálószobától, vagy cseréld le a készüléket egy olyanra, ami csendesebb működés mellett képes nyújtani ugyanazt a teljesítményt. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását