Télen is gondoskodjunk állataink kullancs elleni védelméről!

A tévhittel ellentétben, hogy kizárólag nyáron mutatkoznak, valójában az év bármely napján összefuthatunk kullancsokkal. Nem csak mi, de állataink is ki vannak téve a csípésnek és a fertőző betegségeknek. Ezért fontos a védelemről télen is gondoskodni!

Bárhol, bármikor érhet kellemetlen meglepetés

Kullancsokkal bármelyik évszakban találkozhatunk, amely okozója az éghajlatváltozás. Napjainkban sajnos már nincs tartósan olyan hideg időjárás, hogy a paraziták megfagyjanak, és simán átvészelik a telet.

Évtizedekkel ezelőtt télen, a hosszú hónapokig tartó fagyok következtében pusztultak el a kullancsok, de manapság akár 15 fokos hőingadozás is segítheti az ő túlélésüket.

Magyarországon sajnos nagyon gyakori, hogy a kullancsok babéziával fertőzik háziállatainkat. Ennek elkerülése érdekében nem szabad félvállról venni vagy szüneteltetni a kullancs elleni védekezést télen sem.

A bolhák esetében is ugyanez a helyzet, ők is az év bármely napján támadhatják kedvenceinket. A szúnyogok esetében még megnyugodhatunk, hiszen ők jellemzően nem érik meg a tél végét. Néhány állatorvos azonban úgy gondolja, télen sem szabad abbahagyni a szívférgesség elleni védekezést, amelyeket a szúnyogok terjesztenek, és halálosan végződhetnek.

Megfelelő védekezés kullancsok ellen

Kullancsok ellen többféle módszerrel is lehet védekezni. Népszerű választásnak bizonyul a speciális, kullancs és bolha elleni nyakörv, amely parazitával való érintkezés esetén azonnal elpusztítja azt. Így az élősködők nem tudják megcsípni az állatot, mert az azonnal semlegesítve lesz a nyakörv hatóanyagának köszönhetően.

A másik lehetőség a szájon át adható, kutya élősködők elleni szerek használata. Ezek adagolásánál figyelembe kell venni a kutya súlyát, ezért mindig aktuális súlyadatokkal kell rendelkezni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy néhány kg-onként léteznek súlykategóriák. Például egy 22 kg-os kutya nem kaphat 19 kg és 20 kg közötti adagot, mert az a dózis nem elegendő számára.

Kölyköknél viszont más módszert kell alkalmazni. Ha olyan kullancs elleni védelmet nyújtó szert adunk neki, amely 3 hónapon át hatékony, a 3 hónappal későbbi súlyát kell számításba venni. 

Állatorvos segítségével meg lehet nagyjából határozni, hogy mekkorát fog nőni a kutya, így ahhoz mérten kell adagolni a szert. Ha a kutya túlnő a saccolt súlyon, a szer már nem lesz hatékony.

Érdemes állatorvossal konzultálni a kullancsirtó szer kiválasztásáról és adagolásáról, valamint kutyánk egyéni igényeiről is. Számításba kell venni a kort, az egészségügyi állapotot, fizikai erőnlétet és az esetleges ételérzékenységeket is.

A Petissimo webáruház széles kínálattal vár minden felelős gazdit, aki kedvence egészségéről és biztonságáról, valamint jóllétéről szeretne gondoskodni. Tekintsd meg a kiváló termékeket, eszközöket és eledeleket is, és kényeztesd kutyád a legnagyobb szeretettel és gondoskodással!