2024. április 25. - Márk

Az ostoba Trump meg akarta támadni Iránt

Az Egyesült Államok leköszönő elnöke az amerikai elnökválasztás után tíz nappal csapást akart mérni Irán nukleáris központjára, de környezete lebeszélte róla, és elállt szándékától – tudta meg a Magyar Békekör kedden.
2020. november 17. kedd 13:22 - HírExtra

Donald Trump a múlt héten tárta tervét Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Christopher Miller védelmi miniszter, és Mark Milley, a fegyveres erők egyesített vezérkari főnöke elé a Fehér Ház ovális termében – mondta egy magát megnevezni nem kívánó forrás a Reutersnek és a New York Timesnak.

Környezete azzal beszélte le Trumpot elképzeléséről, hogy egy ilyen támadás szélesebb konfliktusba torkollhat. Mire Trump megkérdezte tőlük, van-e más javaslatuk a támadásra vonetkozóan. Végül is letett arról, hogy megtámadják Iránt.

Trump nem tájékoztatta tervéről Joe Biden megválasztott elnököt. Továbbra sem működik együtt vele a hatalom átruházásában, nem osztja meg vele a titkosszolgálati jelentéseket sem.

A Békekör emlékeztet arra, hogy Trump 2018-ban egyoldalúan felmondta az Iránnal 2015-ben kötött nemzetközi atommegállapodást (JCPOA) és haderőt vont össze az Iszlám Köztársaság ellen az Öbölben. Amerikai drónból kilőtt lövedékkel 2020. január 3-án meggyilkolták Kászem Szolejmáni tábornokot, az iráni forradalmi gárda parancsnokát a bagdadi repülőtéren. Trump azzal büszkélkedett, hogy a gyilkosságra személyesen adott parancsot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását