2024. április 26. - Ervin

Irán nem akar fegyvereket?

Irán nem akar fegyverkezési versenybe bocsátkozni a Perzsa-öböl térségében annak dacára sem, hogy október 18-án lejárt az ENSZ Biztonsági tanácsa által Iránnal szemben foganatosított fegyverembargójának határideje, s Teherán jogosulttá vált fegyvert vásárolni és eladni – mondta a Magyar Békekör tudósítójának Hamid Reza Nafez Arefi, Irán magyarországi nagykövete szerdán.
2020. október 28. szerda 16:02 - HírExtra

Mivel az Egyesült Államok a Biztonsági Tanács határozata ellenére is fenntartja egyoldalú szankcióit, Irán fenntartja magának a jogot, hogy ellenintézkedéseket foganatosítson biztonsága érdekében, de ezek az intézkedések nem irányulnak mások ellen. A Hormuzi béketerv keretében Irán egyenjogú együttműködésre törekszik a térség valamennyi országával, mert meggyőződése szerint nincs más út egy olyan térségben, amely telis-teli konfliktussal, háborúval, a népek szembeállításával.

Irán nem törekszik vezető szerepre a térségben, mert tudja, hogy a hegemónia a népek ellen van.

A bizalmat és a párbeszédre való készséget akarja erősíteni egy olyan térségben, amelyet a közös vallás, kultúra és értékek kötnek össze. „Mi a stabilitásért akarjuk latba vetni befolyásunkat” – mondta a diplomata.

Nem kedvez a kapcsolatépítésnek az olyan megállapodás, amilyent az Arab Emirátusok Szövetsége kötött Izraellel, hiszen az alapkérdés, megoldatlan. Amíg a palesztin nép helyzete nem nyer megoldást, Izrael nem remélheti, hogy az egész iszlám világ békét fog kötni vele – hangsúlyozta.

Irán magyarországi képviselője elmarasztalóan szólt az iszlám hívőket sértő Mohamed-karikatúrákról, és arról, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök védelmébe vette őket. „Teljesen ellentmond a szólásszabadság és a lelkiismereti szabadság lényegének, amit művelnek, hiszen legszentebb érzéseinkbe gázolnak. Különösen súlyos, amikor egy államfő nem látja, hogy kijelentésével a szélsőség malmára hajtja a vizet. Az ilyen magatartás nem segíti elő az országok együttműködését” – vélekedett.

A Hegyi Karabah Köztársasággal kapcsolatos azeri-örmény konfliktusról szólva azt mondta, hogy kormánya a békés politikai megoldás híve, és támogatja az orosz békéltető politikát.

Az afganisztáni helyzet különösen érzékenyen érinti Iránt, hiszen közös nyelven beszélnek, közös a két nép történelme. „Támogatjuk a tálibok és a kormány tárgyalását. Afganisztán stabilizálása fontos a migráció feltartóztatása miatt is” – mondta.

Az Európai Unió, benne Magyarország annak ellenére is kitart az Iránnal kötött nemzetközi atommegállapodás (JCPOA) mellett, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta. De az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az EU politikai támogatása nem párosul az egyezmény gazdasági végrehajtásával. „Az amerikai szankciók miatt saját kintlevőségeinkhez sem jutunk hozzá” – tudatta.

Mindent egybevetve Hamid Reza Nafez Arefi annak a véleményének adott hangot, hogy Irán meg tudja védeni magát, erőforrásokban gazdag ország, fontos szövetségesekre számíthat Oroszország és Kína tekintetében, s az EU-val is politikai egyetértésre jutott, hiszen az EU megértette, hogy nem lehet szankciókkal pótolni a multilaterális kapcsolatokat, ezért ragaszkodott a Biztonsági Tanács határozatához, és elutasította a BT határozatával ellentétes amerikai szankciókat.

„A magunk részéről békéltető szerepet játszottunk eddig is, és a jövőben is az egyenjogú békés együttműködés marad a célunk” – mondta az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete a Magyar Békekör tudósítójának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását